Sfaturi pentru un sistem imunitar puternic

Nutriţioniştii ne îndeamnă să mâncăm fructe şi legume în fiecare zi pentru a ajuta organismul să se apere împotriva răcelilor. Fructele şi legumele colorate acoperă o gamă largă de vitamine.
Temeperaturile scad, aerul este umed şi începe deja sezonul rece. Avem nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a ţine la distanţă răceala şi gripa. Iată câteva sfaturi pentru a întări  imunitatea organismului:
1. Legume şi fructe: Practic, acest lucru nu este dificil. O dietă echilibrată oferă corpului nostru toate substanţele nutritive esenţiale de care are nevoie sistemul imunitar.
„Cine consumă zilnic trei porţii de legume şi două porţii de fructe are o combinaţie optimă de vitamine, minerale şi fitochimicale. În special vitaminele A, B 6, C, D şi E întăresc sistemul nostru imunitar”, explică pentru publicaţia germană „Freie Presse”, Anika Brieske, nutriţionist şi lector la Universitatea germană de Prevenire şi Management Sanitar (DHfPG)/ BSA -Akademie.
2. Alimentele de origine animală – cum ar fi laptele, gălbenuşul de ou, peştele – sunt surse bune de vitamina A. Bogate în vitamina C sunt fructele de pădure, merele, ardeiul gras, broccoli, varza şi cătina.
3. Grăsimea de peşte, cum ar fi heringul, somonul şi macroul, este considerată un bun furnizor de vitamina D – a mai spus nutriţionistul.
3. Uleiurile vegetale și nucile sunt surse ideale de vitamina E. Vitamina B6 se găseşte, printre altele, în cartofi, avocado şi produse lactate.
Potrivit nutriţionistului, pentru a profita cât mai mult de vitamine, pregătiţi legumele cât mai uşor posibil, la cuptor sau fierte, însă le puteţi comsuma, de asemenea, şi crude în salate sau preparaţi un smoothie galben, roşu sau verde.
4. Minerale: Pe lângă vitamine, mineralele zinc şi seleniu joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Zincul se găseşte în carne, ficat, dar şi în linte şi fulgi de ovăz. Peştele, carnea, ouăle de găină şi nucile sunt bogate în seleniu. În sezonul rece, efecte benefice asupra organismului au, de asemenea, ghimbirul, socul şi ceaiul de tei.
5. Odihna: Pentru un sistem imunitar stabil pe termen lung şi pentru a rămâne sănătos, organismul are nevoie de odihnă şi regenerare. Trebuie evitat, deci, stresul cronic. În plus, în sezonul rece, mersul pe jos, plimbările ajută la tonifierea organismului – adaugă nutriţionistul Anika Brieske.

Sursa: Freie Presse – Traducerea: Ada Ionescu