Istoria uniformei militare românești de la 1830 până în prezent – expoziție de fotografie la Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia în colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București și Direcția Informare si Relații Publice a MApN a vernisat în data de 22 octombrie, la Varșovia, expoziția de fotografie cu titlul Istoria uniformei militare românești de la 1830 până în prezent. Evenimentul a fost organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Armate și a fost deschis de E.S. Ovidiu Dranga, Ambasadorul României în Republica Polonă, și Col. Romeo Tăbârcă, atașatul militar al Ambasadei României.

Sub forma unor planșe de dimensiuni mari, cu texte explicative în limbile polonă și engleză, expoziția ilustrează toate etapele importante parcurse, începând din anul 1830, de uniforma militară românească, marcând schimbările ei majore. Planșele conțin importante fotografii de epocă, desene ale uniformelor vechi, o parte dintre ele realizate de pictorul polonez Tadeusz Ajdukiewicz. În anii ’90 ai secolului al XIX-lea, artistul s-a stabilit în România, ca pictor de curte al regelui Carol al II-lea.

Deschiderea expoziției a marcat festiv Ziua Forțelor Armate, fiind urmată de o recepție în saloanele Ambasadei României la Varșovia. La eveniment au participat atașați militari, membri ai corpului diplomatic, jurnaliști și reprezentanți ai comunității românești din Polonia. Un element care a dat culoare întregului eveniment au fost membrii grupului de reconstituire istorică „Armata Română”, înființat în urmă cu câțiva ani de mai mulți tineri polonezi, pasionați de istoria României. Îmbrăcați în uniforme de soldați din al Doilea Război Mondial, membrii grupului au defilat printre invitați, prezentând și o serie de efecte militare, recondiționate sau confecționate după original, folosite de Armata Română în perioada războiului.