2015. november 2

Gyászba borult Románia a bukaresti Colectiv Klubban történt tragédia következtében

A külföldi országok bukaresti nagykövetségei félárbocra engedték a  román nemzeti lobogót a Colectiv alternatív szórakozóhelyen péntek éjjel történt tragédia áldozatainak emlékére. Románia kisinyóvi nagykövetségének székháza előtt részvétkönyvet nyitottak a tragédia nyomán gyászba borult románokkal való szolidarizálás jegyében. A kisinyóvi hatóságok részvétüket fejezték ki a gyászoló családoknak. A román képviselőház keddi plénuma kezdetén egy perc csenddel adózott a tűzvész áldozatainak emlékére.Másrészt a főügyész közölte, hogy gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel gyanúsítják a klub három tulajdonosát: Costin Mincut, Alin Anastasescut és Paul Ganceat. Legutóbbi információk szerint a péntek esti bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma hétfő estig harmincegyre emelkedett. Ezt Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes jelentette be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.02)

A kormány a szórakozóhelyek működését szabályozó rendelet-tervezeten dolgozik

A szórakozóhelyek működését szabályozó rendelet-tervezetet a keddi kormányülésen valószinüleg jóváhagyják, közölte Victor Ponta miniszterelnök a munkacsoport hétfői ülésén. A kormányrendelet értelmében A Veszélyhelyzeti Főfelügyelőség ellenörizheti, pénzbirságot róhat ki és bezárhatja a  szórakozóhelyeket –  rendelkezzenek azok működési engedéllyel vagy sem -,  amelyek nem felelnek meg a biztonsági normáknak.A kormány a szórakozóhelyekre vonatkozó törvény módositásának lehetőségét is vitatja, hogy ezentúl ne engedélyezzék azok működését a tulajdonosok saját felelősségükre tett nyilatkozatok alapján, tájékoztatott a román rádió tudósitója, a Victor Ponta kormányfő elnöklete alatt hétfőn a Victoria Palotban tartott kötetlen megbeszélésről szóló információkra hivatkozva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

A klubbok megszervezését és működését szabályozó törvény esetleges módositása

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök kijelentette, hogy a parlamenti képviselők azonnal intézkednek, amennyiben módositani kell a klubbok megszervezését és működését szabályozó törvényt.”Nem először történik meg, hogy a hatóságok megszegik a hatályos törvények előirásait”, fűzte hozzá Tăriceanu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.02)

A parlamentnek az év végéig el kell fogadnia a közbeszerzésre vonatkozó törvénycsomagot

A parlamentnek az év végéig el kell fogadnia a közbeszerzésre vonatkozó törvénycsomagot annak érdekében, hogy 2016 január 1-től alkalmazni lehessen, nyilatkozta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.”Világos és összefüggő törvényes keretre van szükség, amely szabályozza a közbeszerzéseket”, mondotta a pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy „a sújt a humán forrásra kell helyezni, hiszen e rendszerben felkészült, jól fizetett és törvény által védelmezett emberekre van szükség”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Mintegy 16 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első háromnegyed évben

Romániában mintegy 16 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első háromnegyed évben az elmúlt esztendő hasonló időszákhoz képest – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet.Igy,  január-szeptemberben 18 millió 602 ezer vendégéjszakát jegyeztek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 15,9 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakban jegyzett adatokat. A román turisták töltötték el a vendégéjszakák több mint 80 százalékát. A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 7 millió 707 ezer turista fordult meg, ami tavalyhoz képest 17,3 százalékos növekedés. Az első háromnegyed évben 1 755 900 külföldi turista vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait, ami 18,5 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc hónap adatait. A külföldi turisták 3 millió 476 ezer vendégéjszakát töltöttek Romániában, ami 18,9 százalékos növekedésnek felel meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)