Cultura din Republica Moldova la Mons 2015 – Capitala europeana a culturii

Institutul Cultural Roman de la Bruxelles organizeaza vineri, 6 noiembrie 2015, la Mons , o serie de evenimente culturale dedicate Republicii Moldova.  

Filme, expozitii de pictura, proiectii de fotografie vor ilustr a, in cadrul programului Mons 2015 capitala culturala europeana , diversitatea patrimoniului c ultural contemporan al Republicii Moldova.

Seria de evenimente, intitulat a Moldavie en Folie , se deschide cu documentarul  austriac Baronul tiganilor (2014), selectionat la Festivalul de film documentar Cronograf 2015 de la Chișinau . Filmul surprinde cu umor viata, traditiile și problemele cotidiene ale persoanelor de etnie roma din Soroca. Proiectia are loc in prezenta lui Virgiliu Margineanu, fondatorul Cronograf și producatorul documentarului Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vatamanu), dedicat regretatilor interpreti Doina și Ion Aldea-Teodorovici, de asemenea  prezentat la Mons. 

Prezenta la Mons imi da un sentiment de plenitudine și de satisfactie: cinematografia și cultura din Republica Moldova iși gasesc locul in agenda culturala europeana. Am primit cu mare bucurie invitatia ICR Bruxelles de a participa la acest proiect, care valideaza standardele europene ale produselor artistice basarabene – a declarat Virgiliu Ma rgineanu.     

Operele a șase pictori ( Veaceslav Fisticanu , Valeriu Herta , Ghenadie Jalba , Vladimir Palamarciuc , Igor Svernei , Tudor Zbarnea ) ofera o perspectiva asupra tendintelor artistice actuale  din Republica Moldova. Tudor Zbarnea, curatorul expozitiei și directorul Muzeului National de Arta al Moldovei (MNAM), propune publicului prezent la vernisaj o vizita ghidata. Organizarea expozitiei a fost posibila gratie sprijinului companiei Atlassib .   

Sunt incantat de provocarea de a curatoria o expozitie de pictura contemporana, care duce in afara granitelor un concept artistic deschis spre modernitate și care propune o imagine la zi a artelor vizuale din Republica Moldova. Bucuria este cu atat mai mare cu cat parteneri internationali ne solicita pentru promovarea unor valori care depașesc registrul traditiilor, acest clișeu identitar basarabean –Tudor Zbarnea.    

Programul realizat de ICR Bruxelles, in parteneriat cu asociatia AirBe Harmonie și spatiul de creatie experimentala Maison Folie , cu sprijinul EUNIC Bruxelles , iși propune sa creeze punti europene pentru culturile din Parteneriatul Estic al UE, in special Republica Moldova.  

Program:

Vineri, 6 noiembrie 2015

16h30 – Proiectia filmului documentar Baronul tiganilor (2014, r. Michaela Ronzoni, Oliver Indra, Anthony Jacobson  v.o. subtitrat in franceza)

18h00 – Inaugurarea proiectului de fotografie virtuala Black-box Homo Urbanus Europeanus, realizat de fotograful francez Jean-Marc Caracci

18h10 – Vernisajul expozitiei de pictura contemporana din colectia Muzeului National de Arta al Moldovei   și vizita ghidata asigurata de curatorul și pictorul Tudor Zbarnea

19h00 – Proiectia filmului documentar Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vatamanu, v.o. subtitrat in engleza)

Loc : Maison Folie, 8 rue des Arbalestriers, Mons 

Informatii suplimentare şi cereri de interviuri – ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet : www.icr.ro/bruxelles _/

Facebook: ICR Bruxelles                             

Twitter : @ICRBruxelles