2015. november 3

Klaus Iohannis államfő fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt

Klaus Iohannis államfő kedden a Cotroceni palotában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt, aki Romániában tesz hivatalos látogatást. A megbeszélések keretében a felek a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazták. Andrzej Duda a néhány éve lezajlott NATO-bővítés magától értetődő következményének nevezte azt az igényt, hogy erősítsék az észak-atlanti szövetség csapatainak jelenlétét Európa ezen térségében. Mint mondta: egyetértettek abban, hogy erre a szövetség kiegyensúlyozott fejlődése érdekében is szükség van. Klaus Iohannis úgy vélte, hogy a NATO keleti szárnya fontosabbá vált, mint valaha.Mint hozzáfűzte: az idei hadgyakorlatok is a térséggel kapcsolatos megnövekedett aggodalmat jelzik. Szerinte a nemsokára sorra kerülő bukaresti regionális NATO-csúcsnak az az üzenete, hogy a térségnek szentelt figyelem nem maradhat ideiglenes, taktikai jellegű, hanem a keleti szárny megerősítése a NATO stratégiai, geopolitikai célkitűzése kell legyen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

A kormány megszigoritja a vendéglők és klubbok működését szabályozó törvényt

A bukaresti Colectiv klubb-ban történt tragédia után a kormány úgy döntött, hogy megszigoritja a vendéglők és szórakozóhelyek működését szabályozó törvényt. Victor Ponta miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a törvény módositása a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét felhatalmazza a szabályokat megszegő helyiségek bezárására.A kormány ugyanakkor elhatározta, hogy a tűzvész áldozatai családjait öt-öt ezer lejjel támogatja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.03)

A kormány nem növeli az adóügyi és a pénzügyminisztériumi alkalmazottak fizetését

A kormány döntése értelmében nem növekelik az Országos Adóügyi Hivatal (ANAF), a Pénzügyminisztérium, a Nagy Cégeket Adminisztráló Főigazgatóság (DGAMC) és a Országos Közbeszerzési Hivatal (CANAP)  alkalmozottjainak fizetését. Kormányközlemény szerint az emlitett intézmények személyzete fizetésének 22%-al való emelését az idei költségvetés kiigazitására hivatott rendelet előirásainak hatálytalanitása nyomán érvénytelenitették. Kedden több területi, illetve a bukaresti adóügyi igazgatóság tevékenységét megzavarta az alkalmazottak spontán tiltakozása. Az embrek az utcán tiltakoztak, elégedetlenségüknek adva hangot amiatt, hogy a Pénzügyminisztérium alkalmazottjainak egy része számottevő béremelésbe részesült, mig a területi igazgatóságok dolgozói számára az emlitett intézkedést nem alkalmazták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a migránsok fogadási eljárásáról

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a migránsok fogadási eljárásáról.A jogszabály felhatalmazza a határrendőrséget, hogy úgynevezett integrált központokat állítson fel, ha migránsok népes csoportja jelentkezik a román határnál. Ezekben a rögtönzött központokban kell elvégezni a határátlépési, azonosítási eljárásokat, és biztosítani kell az alapvető egészségügyi ellátást.A határátlépést követően a központokban a határrendőrség ujjlenyomatot vesz, és fényképet készít a 14. évüket betöltött menekültekről, ezeket az adatokat öt évig tárolhatják a román hatóságok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.03)

Rozalia Ganciulescu