ICR New York – Poezia picturii / Pictura poeziei

Budiaci&SilisteanuDimitrie Budiaci – Expoziție personală “Totemuri”

Florian Silișteanu –  Recital poetic “Serafim – schimbul de pasăre”

ICR New York, consecvent strategiei de promovare a tinerilor artiști și a artelor vizuale contemporane emergente din România, prezintă expoziția personală a pictorului Dimitrie Budiaci, intitulată Totemuri. Sub semnul interferenței artelor, al poeziei ca pictură și al picturii poeziei, expoziția este concepută în tandem cu recitalul scriitorului și poetului româno-american Florian Silișteanu (pseudonimul literar al lui Florian Stoian), Serafim – schimbul de pasăre. Vernisajul expoziției și recitalul poetic vor avea loc la sediul ICR New York, vineri, 6 noiembrie 2015, de la ora 19.00.

Dimitrie BudiaciDimitrie Budiaci (n. 1993, București) a absolvit Liceul „C.A.Rosetti”, specialitatea biologie (2012) și este recent licențiat al Universității Naţionale de Arte din Bucureşti, secția pictură (2015), unde l-a avut coordonator pe conf. univ. dr. Cezar Atodiresei. În 2012, a avut prima expoziție personală la Galeria Scit ART, din Bucureşti. Până în prezent, a participat la mai multe expoziții de grup, între care: “UNArte”, Centrul Artelor Vizuale, București (2015); „Unarte 150”, Sala Dalles, Bucureşti (2014); “Punct.”, Go Art Projects, Pitești (2015), precum şi la proiecte interactive, din zona performance-ului, precum „Beatum Flux”, la Festivalul urban “Street Delivery”, Bucureşti (2014). Lucrările tânărului artist au fost deja prezentate publicului american, în format electronic, în cadrul evenimentelor organizate la standul României de la BookExpo America 2015. „Desenele sale amintesc de lumea viselor, o lume în care rigiditatea gândirii se estompează, iar aceasta devine haotică, o lume în care orice e posibil. Un tânăr de care vom mai auzi” (Liviu Tudor Samuilă, critic de artă).

Florian SilisteanuFlorian Silișteanu (n. 1962, Siliștea, jud. Argeș) este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2007, și al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (Bruxelles). A publicat până în prezent un mare număr de cărți de poezie originală, care-l plasează ca o voce singulară în rândul confraților săi contemporani, cartea „Serafim – schimbul de pasăre” (Reflection Publishing, California, 2014) fiind un exemplu în acest sens. A scris, de asemenea, peste 3.000 de articole pentru diferite ziare și reviste. Printre cărțile sale publicate, se numără: „Cearta cu umbra – Poezie”, „Meseria de martor – De la mineriadă pe frontul din Iugoslavia”, „Nunta de semne – Poezie” (cu o prefață de Adam Puslojic), „Fratele meu, Dumnezeu – Poeme de dragoste”, „Pământ nicăieri”, pentru care i s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Pitești, în 2008. Alte poezii de-ale sale au fost publicate în diferite antologii, precum „Antologia Orient-Occident 2000”, „Virtualia”, „Ultima generație”, „Dicționarul bibliografic al scriitorilor și folcloriștilor din județul Argeș” și antologia Festivalului Internațional „Nopțile de poezie de la Curtea de Argeș”. În 2004, i s-a acordat Premiul Societății Sârbo-Române. A fost și corespondent special al cotidianului „Curierul Zilei”, din Pitești, până în 2013, și are în prezent propria rubrică, intitulată

prezentare carte in limba romana„Din cana cu păsări”, în revista culturală „Argeș”, din Pitești. În orașul Sacramento, din California, unde este actualmente stabilit, deține postul de radio online www.radioteiubesc.com. Cuvântul său către cititori este: „În restul timpului pe care voi îl măsurați cu atâta vrednicie, eu sunt un om liber”.

5  Vein  oil-canvasEvenimentul de la ICR New York aduce astfel față în față, pentru prima dată, doi artiști – un pictor și un poet – care nu s-au cunoscut niciodată, dar ale căror creații prezintă subtile afinități și punți ideatice. În acest sens, evenimentul va include o dimensiune de „happening”: în timpul recitalului poetului, pictorul va face schițe rapide, inspirate de versurile ascultate, iar poetul va crea un poem, sugerat de lucrările pictorului.