ISU va avea dreptul să închidă localurile şi cluburile care nu respectă legislaţia

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) va avea dreptul să închidă localurile şi cluburile care nu respectă legislaţia privind protecţia împotriva incendiilor. O ordonanţă de urgenţă în acest sens a fost adoptată astăzi, în şedinţa de guvern. Secretarul de stat Raed Arafat precizează că planul de controale este definitivat şi va fi pus în aplicare după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.
Raed Arafat: Dacă nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate actele de autoritate necesare, în această situaţie se dă amendă – şi amenzile pot atinge 50.000 – 100.000 de lei  -, dar se dă o perioadă de intrare în legalitate, fără închiderea amplasamentului. Al doilea caz: nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate avizele necesare, dar are încălcări grave care se descoperă în timpul controlului. Dacă ţi s-a spus: „Trebuie să ai două ieşiri de urgenţă” şi tu ai închis una şi ai lăsat una sau nu ai făcut decât una, deci asta, de exemplu, este una din încălcările grave. A treia situaţie: nu are documentul de autorizaţie de securitate la incendiu, nu are niciun alt act obţinut, atunci amenda şi închiderea.
Realizator: Tot azi, executivul a decis să acorde un ajutor de urgenţă de 5.000 de lei pentru fiecare familie care a pierdut pe cineva în incendiul din cubul „Colectiv”. Redactorul nostru Petruţa Obrejan transmite că banii vor fi daţi în baza unei cereri şi a unei copii a actului de identitate. În plus, familia femeii care era de serviciu vineri şi a murit în incendiu va primi încă 10.000 de lei. Aceasta ear unic întreţinător al celor cinci copii ai săi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie