Revista presei internaţionale – 3 noiembrie 2015

Durere nesfârşită în România. Oamenii au plâns şi s-au rugat pentru victimele incendiului din clubul de noapte Colectiv, în timp ce medicii avertizează că numărul morţilor ar putea creşte „semnificativ”, scrie presa internaţională. Oamenii au adus crizanteme albe şi galbene, unul dintre buchete înfăşurat într-o partitură muzicală, şi au aprins lumânări, desenând o mare de flăcări pâlpâind, într-un ecou al infernului care a izbucnit la club, comentează Philadelphia Daily News. Locul tragediei a devenit un altar pentru cei morţi şi punctul central al durerii populaţiei, reţine Business Insider. Medici străini, francezi şi israelieni, au sosit la Bucureşti pentru a ajuta la tratarea răniţilor, anunţă Global News. Cei trei proprietari ai clubului de noapte sunt urmăriţi penal, notează Le Figaro. Unele cluburi româneşti au recunoscut că nu au respectat standardele de siguranţă şi le-au cerut scuze clienţilor puşi în pericol, adaugă The New York Times.
Presa rusă exclude ipoteza unui atentat, după prăbuşirea avionului Airbus321 al companiei ruse Kogalmavia, deasupra Peninsulei Sinai, consemnează The Wall Street Journal. Totodată, compania aeriană rusă crede că o „influenţă externă” ar fi singura cauză care a provocat dezastrul, excluzând posibilitatea unei defecţiuni tehnice sau a unei erori de pilotaj, sporind astfel confuzia cu privire la cauza prăbuşirii, remarcă ziarul american. La câteva ore după accident, gruparea din Egipt a Statului Islamic a difuzat un comunicat pentru a revendica distrugerea avionului, însă Rusia şi Egiptul au exclus această posibilitate, scrie Courrier International. Este o imensă tragedie, a deplâns preşedintele rus Vladimir Putin, titrează Le Monde. Niciodată în ultimii 25 de ani un asemenea accident nu a atins Rusia. Autorităţile de la Sankt-Petersburg vor plăti un milion de ruble familiilor pasagerilor A321, scrie Interfax.
În acelaşi timp, liderul al-Qaeda, Ayman al Zawahiri, a făcut apel la unitatea jihadiştilor pentru a lupta împotriva SUA şi a Rusiei, şi a cerut încetarea luptelor între mujahedini în Siria, scrie Newsweek. Înregistrarea pare să indice o schimbare de postură în cadrul al-Qaeda, vizavi de rivalul său, Statul Islamic, crede El Mundo. Succesorul lui Osama bin Laden expune o idee a conflictului în curs de desfăşurare în lumea islamică, în care există două coaliţii: cea a necredincioşilor şi cea a credincioşilor, notează La Stampa. Epicentrul luptei este în Siria. În harta sa jihadistă, Al-Zawahiri extinde câmpul de luptă până la regiunile din China populate de musulmani, precizează ziarul italian.
În Turcia, partidul preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile legislative de duminică, contrar tuturor pronosticurilor. O victorie uimitoare a lui Erdogan, titrează Hürriyet, de la Ankara. Turcia se întoarce la  autocraţie, crede The Guardian. Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare Europeană (OSCE) au acuzat guvernul turc că a sufocat presa în privinţa subiectelor legate de alegerile parlamentare, remarcă EUObserver. Coordonatorul misiunii a precizat că o serie de restricţii privind libertatea de exprimare au limitat accesul alegătorilor la diferitele opinii. Rezultatul alegerilor va avea un impact redus asupra politicii externe a Turciei, comentează Stratfor. Cu sau fără un guvern de coaliţie, ţara se îndreaptă spre o implicare mai accentuată în nordul Siriei. Erdogan se va folosi criza migranţilor pentru a obţine concesii din partea europenilor, dar Ankara va face prea puţin pentru a opri migranţii să folosească Turcia ca rută spre Europa de Nord. Numărul de refugiaţi care au traversat Marea Mediterană a atins un nou record în octombrie, ajungând la 218.000, a anunţat Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU. În acelaşi timp, o nouă dramă s-a produs în largul Insulei greceşti Samos, în Marea Egee, deplânge Le Monde. În ciuda pericolului apropierii iernii în Europa, refugiaţii nu contenesc, titrează Newsweek. Afganistanul îşi va primi înapoi cetăţenii deportaţi din Germania, a anunţat un oficial de la Kabul, citat de Stars and Stripes. Afganii sunt a doua cea mai numeroasă naţionalitate, după sirieni, care soseşte în Europa. În acest an se estimează că 120.000 de afgani şi-au părăsit ţara, legal şi ilegal. Organizaţia Internaţională a Migraţiei spune că peste 76.000 de afgani au migrat până acum în Europa, în 2015, menţionează Stars and Stripes.

(Cristina Zaharia)