AFP: Aceşti rockeri „eroi”, care au murit salvând vieţi

Unul era licenţiat în fizică și unul în economie, dar au avut o pasiune comună: rockul. Sunt amândoi morți după ce au salvat mai mulţi tineri prinși în clubul de noapte bucureştean distrus de un incendiu vineri. „Claudiu Petre era un băiat foarte bun, inteligent și vesel„, a declarat pentru AFP Marius, un prieten din copilarie, care cu greu își ţine lacrimile. De profesie fizician, „știa ce înseamnă fumul toxic, și totuși a ales să ignore totul, pentru a reveni de două ori în club pentru a salva oameni„, spune Marius. Acest bărbos de 36 de ani, care a lucrat ca informatician la Universitatea București și apoi la o companie privată, ieşise nevătămat din clubul de noapte Colectiv, care luase foc. Dar la scurt timp după a doua sa incursiune în local, a murit în ambulanța care urma să-l ducă la spital, grav intoxicat cu gazul inhalat. „Am încercat totul pentru a-l reanima, dar fără niciun rezultat„, a declarat doctorul Lucian Horhotă. „Mai târziu am înțeles că starea lui s-a datorat faptului că a revenit în club, în mod eroic, pentru a salva o tânără„, a adăugat el. „Aşa era Claudiu, mereu gata să ajute oamenii„, a spus Marius.

Treizeci și doi de oameni au murit în incendiu, potrivit unui nou raport publicat marți, și aproape 200 au fost răniţi. Cei doi chitarişti ai trupei rock Goodbye to Gravity, care a dat un concert în seara acelei zilei, se numără printre cei morți. Ceilalți trei membri ai grupului au fost grav răniți.

În public, între 300 și 500 de persoane, erau mai mulţi tineri muzicieni veniţi pentru a-şi susţine prietenii care şi-au lansat cel mai recent album. Adrian Rugină, 38 de ani, era bateristul unui grup de folk, Bucium. Cu câteva ore înainte de tragedie, el şi-a invitat prietenii să meargă la clubul Colectiv, la un concert „care nu trebuie ratat”. Ca şi Claudiu, şi el a fost cruţat de flăcări, dar a murit după ce s-a întors de mai multe ori în club, pentru a transporta răniții afară. „Este unul dintre eroii de la Colectiv”, a spus Sore Mihalache, o tânără artistă română pentru Ring. „Aceşti doi tineri s-au întors de două ori în clubul în flăcări, pentru cei dragi lor. Nu știu dacă aş fi făcut asta măcar o singură dată„, a spus un preot ortodox, Ioan Florin, pe blogul său. „Adrian şi Claudiu ne-au dat o lecție de viață și de iubire (…), mă înclin înaintea sacrificiului lor„, a adăugat el. Această luare de poziție vine după ce voci din Biserica Ortodoxă au demonizat tinerii morţi în incendiu, acuzaţi de a fi ascultat muzică „satanistă”, la un concert organizat cu o zi înainte de Halloween. Astfel de acuzații au alimentat criticile împotriva ierarhilor Bisericii și mai ales împotriva Patriarhului Daniel, care a fost foarte discret după drama care a generat o emoţie fără precedent în România. În timp ce polemica se amplifica, Patriarhul Daniel a participat, marți, la o slujbă în memoria lui Claudiu Petre. Adrian Rugină şi Claudiu Petre au fost decoraţi luni de președintele Klaus Iohannis, pentru „curajul și altruismul lor, pentru că au salvat vieți la preţul sacrificiului suprem”. „Timpul lor nu s-a terminat, deoarece eroii nu mor niciodată„, a spus el.