Editura Kriterion, decorată de preşedintele Klaus Iohannis

Editura Kriterion a fost decorată de preşedintele României, Klaus Iohannis, într-un cadru festiv, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional Meritul Cultural în Grad de Cavaler. Editura Kriterion, care a sărbătorit anul acesta 45 de ani de la înfiinţarea sa şi care înainte de schimbarea regimului a editat cărţi mai cu seamă în limbile minorităţilor naţionale, a fost distinsă împreună cu Teatrul Masca din Bucureşti şi Opera Română din Cluj-Napoca.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis a subliniat în discursul susţinut cu acest prilej că cele trei intituţii au contribuit major, prin activitatea lor, la îmbogăţirea culturii române şi universale, iar distincţiile au fost decernate în acest spirit. Politicile culturale publice şi strategiile sunt de competenţa statului, însă cultura de mult nu mai este produsul instituţiilor statului, ceea ce este şi firesc, a subliniat preşedintele României. „Manifestarea organizată cu prilejul înmânării distincţiei se doreşte a fi o pledoarie pentru promovarea mai eficientă a comunicării şi a cooperării dintre sfera privată şi cea de stat”, a mai precizat Klaus Iohannis, care a dat asigurări că-i va sprijini pe cei care lucrează în domeniul culturii în vederea elaborării unui proiect naţional a cărui bază să fie constituită prin promovarea şi dezvoltarea creaţiilor culturale. Distincţia acordată Editurii Kriterioan a fost preluată de directorul acesteia, Gyula H. Szabó, iar la festivitate a participat Péter Domokos, fiul cel mare al primului director al Editurii Kriterion, Géza Domokos.

De menţionat că decretul privind acordarea acestei medalii a fost semnat de Klaus Iohannis la 1 iulie. Conform decretului, în cazul Editurii Kriterion, preşedintele României a recunoscut rolul determinant îndeplinit pentru protejarea limbii şi a culturii minorităţilor naţionale, precum şi pentru facilitarea interacţiunii acestora cu cultura şi limba română, contribuind astfel la acceptarea dialogului şi recunoaşterea reciprocă a valorilor ca o condiţie a coabitării.

Premiul decernat Editurii Keriterion va fi destinat unei asociaţii din Sfântu Gheorghe care păstrează amintirea primului redactor şef, fondator al acestei asociaţii, Géza Domokos, care a decedat în 2007. Géza Domokos a condus timp de 20 de ani această editură, care a devenit cel mai important atelier spiritual al maghiarilor şi al celorlalte minorităţi naţionale din România. Azi, Editura Kriterion, cu sediul la Cluj-Napoca, condusă de Gyula H. Szabó, editeză exclusiv în limbă maghiară.

MTI – 5 noiembrie