Guvernul României este pregătit să suporte cheltuielile pentu tratamentele din străinătate

Guvernul României este pregătit să suporte cheltuielile pentru răniţii transferaţi în spitale din străinătate. Alin Şerbănescu a urmărit declaraţiile premierului interimar, Sorin Cîmpeanu.
Reporter: Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că există mai multe variante pentru plata tratamentelor efectuate în străinătate, iar miercuri, în şedinţa de guvern, va fi aprobată decontarea acestor cheltuieli.
Sorin Cîmpeanu: La Fondul de rezervă al guvernului, acum două zile, existau echivalentul a peste 250 de milioane de euro. Cheltuielile pot fi decontate, fie din Fondul de rezervă al Guvernului, integral, fie prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări, partea principală şi coplata din Fondul de rezervă al Guvernului. Nu aş vrea să anticipez foarte mult, dar pot să vă spun că este vorba de o sumă ce poate ajunge în medie între 100 şi 150 de mii de euro per persoană. Este un efort bugetar   ce se încadrează în limita 13-15 milioane de euro.
Reporter: Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a declarat că decizia pentru selecţia pacienţilor care vor primi tratament în afara ţării aparţine unor echipe mixte de doctori români şi străini. El a afirmat că, din cauza riscului pe care l-ar presupune transportul aerian, ca urmare a distanţei şi condiţiei unor pacienţi, nu se vor putea lua în calcul preluarea acestora în spitale din Statele Unite ale Americii.

Opt persoane rănite în incendiul de la clubul bucureştean  „Colectiv” au fost transferate, în această dimineaţă, către spitale din Olanda, iar alţi opt pacienţi au plecat cu puţin timp în urmă spre Belgia. Transportul celor 16 este asigurat de două aeronave ale Ministerului Apărării. Reporterul nostru Cătălin Purcaru se află acum la Baza Militară Aeriană de la Otopeni şi ne oferă informaţii de ultimă oră, în direct. Bună dimineaţa, Cătălin!
Reporter: Bună dimineaţa! Cea de a doua aeronavă militară tip Spartan a decolat cu puţin timp în urmă. Aeronava transportă opt răniţi în incendiul de săptămâna trecută, dintre care trei sunt ventilaţi. Pacienţii vor primi îngrijiri medicale în spitalul militar din Bruxelles. Anterior, o altă aeronavă militară a decolat la Baza Aeriană 90 din Otopeni spre Rotterdam. Aeronava transportă opt răniţi, dintre care cinci sunt ventilaţi.
Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne: Primul avion a decolat. Va ajunge în jurul orei 7:30-7:45 în Olanda, la Rotterdam. Sunt opt personae în avion. Trebuia să fie nouă, dar unul din pacienţi a fost intubat, ceea ce înseamnă că trebuia să îl amânăm, pentru că acolo erau doar şase locuri de pacienţi intubaţi, nu şapte. Aşa că au plecat opt pacienţi. Totul este ok acum. Vor merge trei spitale, deci la Rotterdam, vor merge în trei localtităţi în care sunt centre de arşi.
Reporter: Pe toată durata zborului, răniţii sunt asistaţi de echipe medicale, coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie