Preconizatele schimbări ale României sunt subiectul unor comentarii în presa internaţională.
„Poporul român a câştigat, totuşi”, scrie „Handelsblatt” din Germania şi consideră că demisia guvernului de la Bucureşti „este o victorie a societăţii civile”, cu toate că „oligarhii ţin în continuare în şah cea mai mare ţară din Europa de Sud-Est”. „Sfârşitul politic al premierului controversat Victor Ponta comportă o importanţă şi dincolo de graniţele României” – mai scrie „Handelsblatt” şi continuă: „În Europa de Est nerăbdarea maselor este în creştere. În Bulgaria protestele masive ale poliţiştilor paralizează ţara”. „El Mundo” notează că Victor Ponta „a sosit ca o speranţă pentru România, în mandatul său ţara a înregistrat progrese semnificative şi el părea salvatorul care ar fi slăbit lanţul austerităţii pus la gâtul cetăţenilor”. Acum, însă, subliniază publicaţia spaniolă, „Victor Ponta a devenit unul dintre politicienii cei mai controversaţi din ţară”. „Se dovedeşte că economia este un lucru, iar morala este cu totul altceva”, comentează „El Mundo” şi conchide: „În Europa, 90% dintre politicieni se străduiesc să fie de folos poporului şi ţării lor, doar 10% dintre ei fiind corupţi dovediţi. În România şi în Bulgaria situaţia stă invers. Exact împotriva acestor lucruri protesteaza oamenii de la nord de Dunăre. Mai important însă este dacă va înţelege clasa politică pericolul în care se află, în situaţia în care va continua să acţioneze în acelaşi mod, la atât de mulţi ani de la căderea lui Ceauşescu”. „În România a avut loc o revoluţie de catifea făcută de tineri” – este de părere ziarul „Dnevnik”. „Este revolta unei generaţii tinere împotriva vârfurilor încremenite la putere, vârfuri formate din foşti comunişti şi angajaţi ai sinistrei Securităţi care, după căderea lui Ceauşescu, şi-a ridicat o adevărată fortăreaţă politică”, mai scrie ziarul bulgar şi atrage atenţia că „a venit timpul să se pună capăt rocadelor politice. Ţara are nevoie urgentă de reforme, pentru a ieşi din mlaştina în care deja de zeci de ani o ţin tot felul de oportunişti politici şi păsări politice migratoare”. „Pentru prima dată, la negocierile de la Cotroceni a fost invitat un nou actor: societatea civilă” – punctează „New York Times”.
În Sinai, continuă ancheta în cazul tragediei aviatice în care a fost implicat un avion de pasageri rusesc. „Pe aeroportul din staţiunea Sharm el-Sheikh se amplifică haosul” – relatează „The Guardian”. După ce guvernul de la Londra – scrie publicaţia – a dispus suspendarea zborurilor spre Egipt şi repatrierea turiştilor britanici aflaţi în staţiunea egipteană, autorităţile de la Cairo au limitat numărul curselor reclamând capacitatea redusă a aeroportului din Sharm el-Sheikh – punctează ziarul britanic.
Zborurile spre Egipt sunt suspendate până la finalizarea anchetei privind cauzele tragediei care a dus la moartea tuturor celor 224 de pasageri ai aeronavei ruseşti prăbuşite în Sinai – precizează „Moscow Times”, citându-l pe directorul serviciului de informaţii din Rusia, Alexander Bortnikov. Decizia autorităţilor ruse survine după ce oficialii britanici au sugerat că avionul rusesc s-ar fi prăbuşit în urma exploziei unei bombe aflate la bordul acestuia. „Ordinul de suspendare a zborurilor spre Egipt marchează o schimbare în politica Kremlinului, mai ales după ce premierul rus, Dmitri Medvedev, a insistat că este mult prea devreme pentru a trage o concluzie cu privire la cauzele prăbuşirii avionului” – comentează „Moscow Times”. „Stars and Stripes” notează că „Rusia a suspendat zborurile spre Egipt din motive de securitate. Este primul semn de îngrijorare al Moscovei după zile întregi de rezistenţă faţă de avertismentele făcute de oficiali britanici şi americani privind o eventuală bombă plantată la bordul aeronavei ruseşti de către militanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic”.
Magda Baciu – RADOR