2015. november 9

Klaus Iohannis államfő a Moldova Köztársaságnak nyújtott segélyre vonatkozó törvény felülvizsgálását kérte

Moldova Köztársaságban kialakult politikai bizonytalanság miatt Klaus Iohannis román államfő hétfőn visszaküldte a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amellyel a román törvényhozás 150 millió eurós hitelmegállapodást ratifikált. Az államfő szerint „nem időszerű” a három részben lehívható, öt éven belül visszatérítendő hitel folyósítása Moldovának, „amíg nem biztos, hogy folytatódnak a reformok, és Moldova betartja az Európai Unióval kötött társulási egyezményben vállalt kötelezettségeit”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Sorin Cîmpeanu ideiglenes kormányfőt nevezték ki miniszterelnök-helyettesnek

A Klaus Iohannis államelnök által aláirt rendelet értelmében Sorin Cîmpeanu ideiglenes kormányfő tölti be a helyettes miniszterelnöki tisztséget, miután Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes – akit visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség  – lemondott kormánytagságáról. A kormányfő a belügyminisztériumi teendőkkel Ilie Botoş államtitkárt bizta meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

A civil társadalom szerint az új kormánynak több kritériumot kell tiszteletben tartania

Az új kormánynak több kritériumot kell tiszteletben tartania, hangzik a 36 nem-kormányszervezet által az Elnöki Hivatalhoz megküldött kérésben. Az aláirók szerint, a kormányfői, illetve a miniszteri tisztségekbe olyan személyeket kell kinevezni, akik nem követtek el korrupciós cselekedeteket, nem voltak elitélve, nem keveredtek érdekkonfliktusokba és tisztségeik betöltése alatt nem szegték meg a közerkölcsöt. Ionuţ Sibian, a Civil Társadalom Fejlődését szorgalmazó Alapitvány ügyvezető igazgatója, például,  az állampolgárokkal fenntartott párbeszéd diverzifikálását javasolta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Kínai vállalat építi meg a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorait

A hétfőn aláirt megállapodás értelmében a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorait egy kinai vállalalt, a China General Nuclear Power épiti meg. Andrei Gerea energiaügyi miniszter közölte, hogy a két új reaktor bővitésével a cernavodai atomerőmű biztositani tudja majd Románia energia függetlenségét. Xu Feihong, Kina bukaresti nagykövete leszőgezte, hogy a két új reaktor megvalósitásakor a biztonság és a környezetvédelem szempontjából szigorúan tiszteletben tartják az uniós normákat és törvényeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Rozalia Gănciulescu