Temperaturile din Golful Persic ar putea deveni letale pentru oameni până în anul 2045

Oamenii sunt fiinţe surprinzător de rezistente, pot trăi dincolo de limita cercului polar sau în zone deşertice dintre cele mai aride. Cu toate acestea, un nou studiu privind schimbările climatice publicat în revista Nature arată că temperaturile tot mai ridicate din Golful Persic ar putea face ca zona să devină de nelocuit în doar câteva decenii. Regiunea deţine resurse masive de combustibili fosili, a căror exploatare a şi stat de altfel la apariţia acestei probleme, aşadar impactul global ar fi major.

persian-gulf-590x330
Previziuni anterioare estimau că temperaturile de aici nu vor deveni letale pentru oameni decât în viitorul foarte îndepărtat, dar acest nou studiu a luat în calcul câţiva factori în plus. Temperatura aerului are o influenţă importantă asupra felului în care oamenii reuşesc să reziste într-un anumit climat, dar umiditatea este şi ea esenţială. Combinaţia de temperaturi tot mai ridicate şi umiditate foarte mare ar putea scădea drastic posibilitatea de adaptare a oamenilor.
Golful Persic este în mod special vulnerabil la efectele acestor schimbări, din cauza mărilor care-l înconjoară. Apele au adâncimi mai mici pe suprafeţe întinse comparativ cu alte zone de coastă, ceea ce face ca partea continentală să absoarbă mai multă căldură.
Au fost folosite două scenarii privind concentraţia gazelor de seră, unul dintre ele evlauând riscurile în condiţiile reducerii emisiilor iar celălalt în condiţiile menţinerii nivelului lor actual. În ultimul caz, clima din ţări precum Iran, Arabia Saudită, Qatar sau Emiratele Arabe Unite va deveni periculoasă pentru supravieţuirea umană în decurs de numai 30 de ani.

persic

Sănătatea ar fi afectată de riscul crescut de insolaţii şi probleme respiratorii. Aşadar, singura soluţie pentru menţinerea ritmului de dezvoltare al regiunii este reducerea emisiilor la nivel global. O serie de zone au început demult implementarea acestor politici climatice, dar efectele nu se fac resimţite prea rapid.

Surse: www.geek.com, www.nature.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă