Bilanţul victimelor incendiului de la Clubul Colectiv a ajuns la 53 de persoane

Bilanţul tragediei de la clubul Colectiv a ajuns la 53 de decese. Basistul trupei Goodbye to Gravity a murit aseară, în Franţa. El fusese transferat ieri de la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Azi noapte la spitalul Floreasca au mai murit două persoane rănite la clubul Colectiv. În capitală mai sunt internaţi 70 de pacienţi, dintre care mai puţin de 20 în stare critică şi gravă, iar în unităţile sanitare din străinătate sunt 29 de răniţi.
Reporter: Marilena Frâncu: Încă mai pot apărea complicaţii în cazul pacienţilor  internaţi în secţiile de terapie intensivă, aflaţi  în stare gravă cu arsuri pe suprafeţe mari, pentru că riscul infecţrei persistă atâtă timp cât au plăgi deschise – spun medicii – însă rolul unui psihic pozitiv este extrem de important în succesul terapiei. Este şi cazul celor 7 pacienţi ajunşi în secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Bagdasar-Arseni, deşi iniţial starea lor a fost una foarte gravă. Şeful secţiei, doctorul Andrei Carantino.
Andrei Carantino: Toţi au fost în stare foarte gravă iniţial. Toţi au fost operaţi şi încă mai sunt operaţi  şi o să mai fie operaţi, dar starea lor psihică şi generală, şi locală e foarte bună în momentul de faţă.  Starea psihică  pozitivă influenţează vindecarea oricărui pacient, indiferent ce tip de leziune, dar mai ales într-o asemenea situaţie. Faptul că au văzut că au fost bine îngrijiţi, că se simt din ce în ce mai bine, confera o stare generală de bine faptul că se văd cu familiile, că personalul îi îngijeşte, glumim cu ei. Vindecarea imediată dacă lucrurile merg bine înseamnă 2-3 săptămâni, cu tot cu recuperare funcţională, cu  tot înseamnă luni de zile.
Reporter: În unităţile sanitare din ţară au rămas internate peste 70 de persoane, iar numarul celor aflaţi  în stare critică şi gravă a scăzut sub 20.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie