„Apel matinal” – Interviu cu Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, în deschiderea Târgului Gaudeamus

afis gaudeamus 2015Realizator: Eugen Rusu – V-am spus de la începutul întâlnirii noastre de astăzi, Radio România, prin Centrul Cultural Media, este singurul post de radio din lume care a iniţiat şi a dezvoltat un program de o asemenea anvergură pentru susţinerea culturii scrise, este vorba despre Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, organizat aşadar de Radio România, de astăzi până pe 22 noiembrie. Sunt 300 de expozanţi, peste 700 de evenimente editoriale, mă rog, participanţi în premieră, multe surprize vă aşteaptă pe voi, iubitorii de literatură la Romexpo. Cu ce vine nou ediţia din acest an a unuia dintre cele mai renumite târguri de carte din ţara noastră şi din străinătate aflăm acum, în direct, de la invitata dimineţii la „Apel matinal”, doamna Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România. Sărut mâna, bine aţi revenit la „Matinal”.

Oltea Şerban-Pârâu: Bună dimineaţa, ascultătorilor dumneavoastră care dorim foarte mult să fie şi vizitatorii Târgul de Carte Gaudeamus.

Realizator: Este sărbătoarea de toamnă a cărţii, cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio şi aşteaptă, începând de astăzi, oaspeţii. Cu ce îi servim?

Oltea Şerban-Pârâu: Îi servim cu tot felul de bunătăţi editoriale, cu tot felul de evenimente, aşa cum s-a mai spus: 300 de expozanţi, edituri din întreaga ţară, peste 700 de lansări şi evenimente editoriale. Important este că publicul larg are acces, în afara accesului pe baza biletului de intrare, există largi categorii de public care au accesul gratuit, este vorba despr elevi, studenţi, preşcolari, profesori, pensionari. Aşadar, invităm pe toată lumea, nu este greu de ajuns la acest târg, la Romexpo. Este mai mult decât sărbătoarea toamnei, este cel mai important târg de carte din România, Gaudeamus, s-a dovedit asta statistic în cei 22 de ani. Cred că Gaudeamus înseamnă împlinirea la cote maxime a misiunii noastre de post public de radio, la şi dincolo de microfon. Lucrurile acestea s-au mai spus, dar este bine să le repetăm pentru că nu întotdeauna cei care ne ascultă la radio fac legătura între noi şi Gaudeamus. Cred că este foarte important să intrăm în conştiinţa publicului şi în calitate de susţinere a culturii. Este foarte important, transmitem live de acolo, Radio România transmite live de acolo, pe mai multe posturi de radio şi avem atunci sentimentul acesta extraordinar că efectiv dăm viaţă cărţilor prin radio şi facem un tip de promovare pe care nu îl poate face altcineva pentru lectură.

Realizator: Acum, un lucru foarte important, vor fi numeroase lansări de carte, dezbateri, ne-aţi spus, editurile se vor întrece în oferte. V-aş întreba cât de căutate mai sunt astăzi cărţile dacă lectura nu mai are loc într-o lume în care spaţiul virtual este dominant, nu?

Oltea Şerban-Pârâu: Într-adevăr, Târgul de Carte Gaudeamus demonstrează sau a demonstrat, cel puţin la toate cele 21 de ediţii de până acum şi sunt convinsă că o va demonstra şi anul acesta, că acest contact viu cu cartea este foarte important. Răsfoiam ziarul târgului pe care îl facem în colaborare cu grupul de la Caţavencii şi citeam o bulă simpatică în care se vorbea despre cartea electronică şi se răspundea în felul următor: „Nu, domnule, am revenit la cartea pe hârtie. Cartea electronică este ca să te laşi… De citit”.

Realizator: De citit, într-adevăr.

Oltea Şerban-Pârâu: Aşa că mizând pe lucrul acesta şi pe faptul că, din fericire, din păcate, cartea electronică nu este încă foarte răspândită în România, cultura scrisă, cartea tipărită, are încă foarte multă căutare. Radio România vă invită la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, la Romexpo, aşa cum spuneam, de astăzi până duminică, între orele 10:00 şi 20:00 pentru a răsfoi cărţi, pentru a le citi la stand, de ce nu, şi pentru a le cumpăra. Vine perioada cadourilor…

Realizator: Absolut. Un detaliu de culise aveţi să ne oferiţi? Cât de mult se lucrează la un astfel de eveniment? Lucruri mai puţin cunoscute de noi.

Oltea Şerban-Pârâu: Se lucrează foarte mult la un astfel de eveniment. De altfel, Târgul Internaţional Gaudeamus care are loc în noiembrie la Romexpo este precedat de alte patru, cinci târguri mai mici care se petrec în ţară, de Târgul de Carte Şcolară, care are loc în septembrie la Bucureşti. Toate acestea pregătesc, dar în paralel se pregăteşte şi târgul cel mare. Sunt atât de multe detalii de culise încât îmi este foarte greu să aleg unul. Cert este că este foarte greu să împaci chestiunile organizatorice stricte, administrative cu ceea ce îşi imaginează un scriitor sau un editor că este posibil. Important este la final să tragem linie şi să plece cât mai multă lume mulţumită, în primul rând publicul nostru, este important să plece mulţumit. Pentru public este o ocazie, aşa cum spuneam, să se întâlnească cu cultura vie şi ne bucurăm că Radio România este cel care poate oferi această ocazie publicului numeros care ne ascultă, pentru că vin şi oameni din ţară la Târgul Gaudeamus. Se vine cu autocare, se vine din oraşele din preajma Bucureştiului, din localităţile rurale, vin profesori cu clase de copii. S-a întâmplat de fiecare dată.

Realizator: Pentur cei care nu plătesc bilet, să revenim acum pe final, să se prezinte probabil cu carnetul de student, de elev, pensionarii cu un talon de pensie, ceva de genul acesta.

Oltea Şerban-Pârâu: Evident. Aşa se petrece de fiecare dată, însă, vă daţi seama, când vin autobuze de şcolari din ţară lucrurile sunt deja evidente. Cu siguranţă unul dintre elevii care şi-au uitat carnetul de elev, la Braşov, vine cu colegul.

Realizator: Asta nu-i o problemă, garantează colegul sau profesorul. Bun. Vă mulţumesc mult pentru prezenţă şi trebuie să spunem, pentru că este un produs cu care ne mândrim, Radio România prin centrul Cultural media, singurul post de radio din lume care a iniţiat şi a dezvoltat un program de asemenea anvergură de astăzi până pe 22 noiembrie, aşadar, la Romexpo Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură”. Vă mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aceste idei pe care ni le-aţi împărtăşit la „Apel matinal” doamna Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media, Radio România.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 18 noiembrie