Guvernul francez urmează să prelungească starea de urgenţă cu trei luni

Anchetatorii francezi cercetează posibilitatea ca un al nouălea individ să fi făcut parte din grupul de terorişti care a comis atentatele de vineri de la Paris, soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi. Potrivit înregistrărilor video, în maşina folosită pentru atacurile lansate asupra restaurantelor şi barurilor din capitala Franţei a existat un al treilea bărbat neidentificat, pe lângă şofer, reţinut deja în Belgia şi suspectul-cheie, dat în urmărire în întreaga Europă.

Franţa a obţinut, în premieră, activarea clauzei de solidaritate a Uniunii Europene, care prevede sprijinul prin toate mijloacele al ţărilor comunitare în lupta cu Statul Islamic, iar preşedintele Hollande încearcă să construiască o coaliţie cu Statele Unite şi Rusia pentru eliminarea grupării jihadiste.

Televiziunile franceze au prezentat o fotografie cu un individ care ar fi reuşit să fugă după atentatele de la Paris, dar deocamdată nu este clar dacă este al nouălea atacator sau este unul dintre cei doi reţinuţi de autorităţile belgiene, pentru complicitate cu suspectul-cheie, dat în urmărire internaţională. Salah Abdeslam, de 28 de ani, bănuit că i-ar fi mitraliat pe clienţii cafenelelor din Paris, este căutat mai ales în Belgia, unde se crede că au şi fost plănuite atacurile.

Astăzi, guvernul francez urmează să prelungească starea de urgenţă cu trei luni, printr-un proiect de lege care va fi trimis imediat parlamentului, iar preşedintele Hollande a anunţat pentru săptămâna viitoare vizite la Washington şi Moscova pentru consolidarea cooperării în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic care a revendicat atentatele.

Franţa şi Rusia şi-au coordonat în premieră raidurile aeriene lansate ieri împotriva jihadiştilor din Siria, iar preşedintele Obama a declarat că preşedintele Putin este un partener constructiv în combaterea terorismului.

Între timp, autorităţile din numeroase ţări sunt în stare de alertă. Două avioane Air France în drum spre Paris au fost aduse de urgenţă la sol pe aeroporturi din Statele Unite şi Canada din motive de securitate, încă neprecizate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 18 noimebrie, ora 7:00