România va găzdui producția unui nou tip de elicopter H215, greu, puternic și economic

  • H215 îmbină competitivitatea și performanța într-un corp de aeronavă cu performanțe dovedite
  • Lansarea oficială a Airbus Helicopters Industries în Brașov, România
  • Un nou concept de afaceri și industrial pentru a recâștiga cota de piață la nivel mondial

În cadrul unei ceremonii susținute în data de 17 noiembrie de Guillaume Faury, CEO Airbus Helicopters, în prezența lui Alexandru Nastase – Secretar de Stat, Airbus Helicopters a dezvăluit piatra de temelie pentru noua fabrică românească, creată pentru a asambla cel mai nou tip de elicopter care se va alătura familiei de aeronave H – H215.

H215 este o variantă avansată a fostului AS332 C1e/L1e și oferă un nou concept de afaceri și industrial pentru acest elicopter sigur, cu performanțe dovedite și la prețuri accesibile, construit cu mândrie în România. Sub controlul Airbus Helicopters Industries, fabrica de 10.000 m² cu sediul în Brașov va găzdui producția de H215 de la achiziții până la post-vânzare, inclusiv activități de proiectare și va oferi locuri de muncă pentru mai mult de 300 de angajați pe termen lung. Linia de asamblare modernă cu flux takt va avea o capacitate de producție de până la 15 de aeronave pe an. Primul H215 care va ieși de pe linia de asamblare este planificat pentru 2017.

„Modelul H215 are o importanță strategică pentru Airbus Helicopters și ne va permite să le oferim clienților cel mai bun elicopter pentru nevoile lor, la costuri de operare directă și de întreținere extrem de competitive,” a declarat Guillaume Faury. „Prin acest parteneriat extins cu România, un important membru al UE și NATO, ne vom asigura că legendarele elicoptere grele cu două motoare sunt mai economice ca niciodată pe piețele curente și emergente,” a adaugat el.

Toate elicopterele H215 vor ieși pe linia finală de asamblare configurate în varianta standard cu o capacitate ridicată, capabile să suporte o listă extinsă de elemente opționale („lista de cumparaturi”) pregătite pentru a fi selectate. Acest nou concept îi va permite aeronavei să vină în întâmpinarea așteptărilor clienților și deservește o gamă largă de misiuni, oferind o soluție modernă și eficientă pentru nevoi precum activitățile utilitare, operațiunile de menținere a păcii ale Națiunilor Unite și misiuni de sprijin logistic.

„Acest nou centru industrial 100% Airbus Helicopters este o valorizare a istoriei de succes pe care o avem în întreținerea și mentenanța aeronavelor grele în România și a cooperării de peste 40 de ani cu această țară,” a declarat Serge Durand, Managing Director al Airbus Helicopters Industries. „Scopul nostru este să le oferim clienților un concept de afaceri complet nou și modern, prin propunerea unei noi definiții a echipamentului standardizat pentru timpi de producție rapizi și prețuri de achiziție mai bune,” a adăugat el.

H215 este un elicopter cu motor dublu, economic, puternic și versatil, care combină o avionică avansată și o platformă fiabilă pentru capabilități multi-misiune dificile. Acesta oferă capabilități pentru distanțe mari, putere, viteză, o capacitate mare de încărcătură utilă și performanțe foarte bune de ridicare în medii calde și la altitudine. Aeronava este certificată EASA (European Aviation Safety Agency) și FAA (Federal Aviation Administration), este echipată cu cele mai moderne tehnologii, care îndeplinesc cele mai noi cerințele de siguranță ale pieței. Acesta include un cockpit de sticlă și renumitul pilotul automat 4 axe folosite pe H225, care oferă protecție în timpul zborului, precizie de neegalat și stabilitate chiar și în cele mai dificile condiții de operare.

Despre Airbus Helicopters

Airbus Helicopters este o divizie a Airbus Group. Compania oferă cele mai eficiente soluții pentru elicoptere civile și militare pentru clienții săi care se află în serviciu, protejează, salvează vieți și transportă pasageri în condiții de siguranță în medii extrem de solicitante. Cu peste 3 milioane de ore de zbor pe an, compania are în funcțiune o flotă de 12.000 de elicoptere operate de peste 3.000 de clienți în 152 de țări. Airbus Helicopters are peste 23.000 de angajați în întreaga lume, iar în 2014 a generat venituri de 6,5 miliarde de euro. În conformitate cu noua identitate a companiei, integrată complet în Airbus Group, Airbus Helicopters și-a redenumit gama de produse, înlocuind fosta denumire „EC” cu „H”.