Capitala Republicii Moldova va fi gazda unui proiect educaţional inedit pentru Chişinău. Este vorba de primă şcoală profesională care va pregăti analişti programatori pentru companiile care activează în domeniul producţiei de programe informatice. Se va numit Academy+Plus Chişinău şi va oferi cursuri gratuite în domeniul programării. Cu ajutorul unor platforme electronice, realizate de specialiştii Şcolii 42 din Paris şi dezvoltate de specialiştii Academy+Plus din Cluj-Napoca. Corespondentul nostru, Claudiu Pădurean, a văzut la Cluj cum arată proiectul:
Reporter: Academy+Plus Chişinău este rodul unui parteneriat între Academy+Cluj-Napoca, Academia de Ştiinţe Economice din Chişinău şi o companie privată. Şcoala va fi deschisă 24 de ore din 24, iar cursurile vor avea loc într-o manieră neconvenţională, adaptată fiecărui elev în parte. Cursurile vor fi gratuite. Nu vor exista examene formale. Elevii vor trece la nivelul superior după ce vor acumula competenţele necesare. Experienţa Academy+Plus Cluj-Napoca arată că durata şcolarizării este cuprinsă între 8 şi 16 luni, în funcţie de aptitudinile şi de nivelul de pregătire al fiecărui elev – spune fondatorul Academy+Plus Cluj, Bogdan Herea.
Bogdan Herea: Am pornit acum un an aproape o discuţie cu o companie parteneră din Chişinău, care a venit în vizită la Cluj să preia modelele bune de aici. Au văzut nu numai academia, au fost şi la Royal School, au fost şi la clusterul IT din Cluj şi de acolo am pornit cu discuţia şi ajungem după un an de zile la concretizare, în sensul că anul viitor o să deschidem la Chişinău o academie, Academy+Plus Chişinău.
Reporter: La cursuri se vor putea înscrie elevi de liceu şi studenţi care doresc să urmeze cursurile acestei şcoli în paralel cu parcursul academic clasic, dar şi persoane care doresc să intre într-un proces de calificare sau recalificare profesională – spune reprezentantul Academy+Plus Chişinău, Oleg Burlacu.
Oleg Burlacu: De doi ani am început deja să dezvoltăm sectorul IT şi sigur că ne confruntăm cu lipsa de cadre necesare pentru a putea exporta serviciile, pentru că ăsta este scopul a tot ce facem aici. Ştiam că trebuie să dezvoltăm componenta de educaţie, am discutat cu foarte multe universităţi, dar doar aici la Cluj am găsit modelul practic care dă succes foarte rapid, în timp de un an putem deja să avem studenţi profesionişti, care pot să contribuie de aproape la businessul IT.
Reporter: Obiectivul reprezentanţilor Academy+plus Chişinău este acela de a ajunge la o sută de elevi în primul an.