Cancelarul german, Angela Merkel, se pregăteşte să aniverseze 10 ani la conducerea Germaniei

Cancelarul german, Angela Merkel se pregăteşte să aniverseze duminică 10 ani la conducerea Germaniei, dar presiunile interne şi internaţionale asupra sa din cauza politicii în domeniul migraţiei sunt mai mari ca oricând.

Reporter: Luminiţa Apostol – Criticată dur pentru politica sa de deschidere faţă de sutele de mii de refugiaţi pe care conservatorii din Bavaria o consideră o greşeală, cancelarul Angela Merkel a venit la congresul acestora hotărâtă să-şi apere punctul de vedere, deşi înainte conservatorii bavarezi votaseră o rezoluţie prin care cereau impunerea unei cote de refugiaţi pe care Germania ar putea-o primi. Liderul Uniunii Creştin-Sociale, Horst Seehofer i-a îndemnat chiar pe delegaţii la congres să-i facă o primire decentă cancelarului Merkel şi cu toate acestea au existat temeri că va fi primită cu foarte multă răceală. Însă remarcile sale au fost urmate de aplauze în repetate rânduri. Vrând să păstreze echilibrul în cadrul coaliţiei, cancelarul Merkel a recunoscut că Germania este în faţa celei mai mari provocări din ultimii 25 de ani, dar i-a îndemnat pe conservatorii bavarezi să ia aminte la alte exemple din momente dificile ale istoriei când cele două partide au colaborat pentru a găsi o soluţie.

Angela Merkel: Nu pot contesta că suntem în faţa unei provocări majore, probabil cea mai mare provocare de după reunificarea Germaniei. Dar dacă vom privi în trecut vom vedea că Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială au fost mereu acolo unde a fost nevoie pentru a rezolva chestiunile importante.

Reporter: A spus cancelarul Angela Merkel. Ea a reamintit realizările celor două partide după reunificare: în primul rând o economie puternică şi i-a asigurat pe conservatorii bavarezi că vor rezolva tot împreună şi chestiunile legate de valul imens de imigranţi ajunşi în Germania, aproape 900 de mii în acest an, după cum transmite agenţia germană de presă, DPA. Odată lansată propunerea de a continua colaborarea pentru binele ţării şi al refugiaţiilor, după cum s-a exprimat ea, Angela Merkel nu le-a făcut apoi conservatorilor bavarezi nici o concesie de la linia sa politică deja cunoscută în materie de imigraţie. Ea a spus că nu va exista o cotă de refugiaţi pentru Germania, însă a subliniat că sunt alte căi prin care ar putea fi redus numărul de refugiaţi ce vin spre Europa, precum negocierile cu Turcia şi negocierile pentru găsirea unei soluţii a conflictului din Siria. O Europă fortăreaţă nu serveşte la nimica, a avertizat cancelarul german şi a pledat pentru păstrarea acordului Schengen şi pentru controale mai stricte la frontierele externe ale Uniunii.

Angela Merkel: Valorile noastre sunt şi cele ale Europei. Deci, la nivel european trebuie să vedem o distribuire echitabilă a refugiaţilor între ţările Uniunii. Trebuie să vedem o înregistrare corectă a refugiaţilor. La frontierele externe ale Uniunii trebuie să avem centre de recepţie care nu doar înregistrează refugiaţii, ci îi distribuie între ţările europene şi îi trimit înapoi pe cei care nu au dreptul la azil. Iar Grecia şi Italia au primit ajutor în acest sens tocmai pentru a ne asigura că aceste lucruri sunt puse în aplicare.

Reporter: A atras atenţia cancelarul Merkel. Ea a insistat asupra importanţei deosebite a acordului cu Turcia, negociat în aceste zile de Comisia Europeană şi de guvernul de la Ankara, acord despre care a spus că ar salva vieţi şi ar reduce numărul refugiaţilor ce intră în Europa, trecând prin Turcia. La 10 ani de când este în fruntea Germaniei, pe care îi va sărbători duminică, Angela Merkel trece printr-o serioasă criză de încredere tocmai din cauza politicii faţă de refugiaţi. Doar 49% dintre germani mai consideră că ea face ceea ce trebuie faţă de un procent de 75% în aprilie, potrivit unui sondaj de săptămâna trecută. Totuşi, având în vedere performanţele economice foarte bune şi faptul că nu are un contracandidat viabil pe scena politică din Germania, Agenţia Reuters consideră că este prematur să se vorbească despre sfârşitul erei Merkel.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 noiembrie