Interviu cu prim-ministrul României, Dacian Cioloş

Realizator: Gabriel Basarabescu – Alături de noi se află premierul României, domnul Dacian Cioloş. Bună dimineaţa, domnule prim-ministru.
Dacian Cioloş: Bună dimineaţa, domnule Basarabescu.
Realizator: Vă mulţumim foarte mult pentru onoarea de a acorda primul interviu de la numirea în funcţie postului public de Radio, cu atât mai mult cu cât sunteţi în prima zi liberă după numire.
Dacian Cioloş: Zi liberă e un fel de a spune.
Realizator: Putea fi liberă dacă n-aţi fi venit aici, aşa că onoarea este cu atât mai mare. Dar se pare că sunteţi foarte hotărât să duceţi până la capăt această comunicare, transparenţă, legătura cu oamenii; credeţi mult în ea, observ.
Dacian Cioloş: Da, nu e o noutate, am crezut în ea totdeauna, şi când am fost ministru al agriculturii, şi când am fost comisar la Bruxelles şi acelaşi lucru am solicitat şi miniştrilor să comunice, sigur, atunci când avem ceva de comunicat. Nu aş vrea nici să transformăm activitatea noastră guvernamentală doar într-o activitate de comunicare, pentru că vor fi multe de făcut şi eu prefer atunci când nu putem spune anumite lucruri, să nu le spunem, să nu le promitem, decât să creăm speranţe deşarte oamenilor, pentru că ăsta e cel mai rău lucru: să înşeli speranţele oamenilor. E bine că oamenii au speranţă, dar e bine şi să fim pragmatici şi să vedem ce putem face.
Realizator: Oamenii au speranţă, am simţit pe pielea mea, dacă îmi permiteţi să spun aşa, acest lucru. Din momentul în care a fost anunţată sosirea dumneavoastră am primit sute de telefoane, oameni de extraordinară calitate, care doreau să vă transmită câte ceva. Am liste întregi, o să vi le dau, evident, nu le putem discuta pe toate acum, dar faptul că aţi retrezit speranţa oamenilor mi se pare un lucru absolut excepţional.
Dacian Cioloş: Oricum, lucrurile, nu le putem schimba decât împreună ş asta vreau să fie foarte clar. Un om sau doar câţiva oameni nu pot schimba lucrurile împotriva voinţei celorlalţi care vor rezistenţă şi care vor menţinerea lucrurilor aşa cum sunt. Sigur, nu înseamnă că trebuie schimbat totul. Trebuie schimbate doar lucrurile care sunt gripate, care, din diferite motive, nu funcţionează şi, în primul rând, trebuie să ne schimbăm pe noi înşine. Cred că asta e cea mai importantă schimbare care trebuie să aibă loc în România, în perioada următoare.
Realizator: Au venit două schimbări importante în două momente pline de emoţie, ultimul fiind chiar extrem de tragic. Pe de o parte, ceea ce s-a întâmplat cu votul în străinătate, anul trecut, la 16 noiembrie, a dus la o schimbare uimitoare şi interesantă de situaţie şi la faptul că preşedintele Iohannis, iată, a preluat mandatul. Tragedia îngrozitoare din Clubul Colectiv a dus la mişcările de stradă care, iată, v-au adus în această postură. Este un moment în care românii au realizat că nu se mai poate aşa. A spus şi preşedintele: „Corupţia ucide”. Poate fi lupta împotriva corupţiei o formă prin care oamenii să simtă că se mişcă lucruri?
Dacian Cioloş: Da, lupta împotriva corupţiei este unul din elementele de schimbare care trebuie să aibă loc. După părerea mea, ca să vorbim de  administraţie, care e în directa responsabilitate a Guvernului sau a palatului guvernamental, acolo cred că sunt două lucruri care trebuie să se schimbe: să demonstrăm că nu mai merge şi aşa, în sensul că e nevoie de oameni competenţi şi e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupţia, chiar mica corupţie. Cred că dacă reuşim să eliminăm mentalitatea asta că prin corupţie putem să compensăm alte neajunsuri, pentru că, să fim sinceri, sunt oameni care se dedau la mici acte de corupţie să mai ia un ban atunci când sunt în administraţie şi, în loc să furnizeze un serviciu unui cetăţean corect, pentru că e plătit corect, o face aşteptând doar un plic. Deci, cred că e important să fie clar că lucrurile ar trebui făcute altfel, pentru că asta înseamnă serviciul public şi, pe de altă parte, e nevoie şi de competenţă. Dacă punem oameni doar pentru că îi cunoaştem şi nu şi pentru că sunt competenţi, atunci ajungem la astfel de situaţii.
Realizator: Cei ce pierd privilegii au început deja să spună: „Păi, de unde o să găsiţi atâţia specialişti?” şi îndrăznesc să spun că există oameni de foarte bună calitate în România, dar în marea majoritate a cazurilor, cei bine pregătiţi stau la ei acasă, nu sunt agresivi, nu se bat cu pumnul în piept. Aici este marea şansă pe care le-o puteţi da, să le daţi credinţa, speranţa că vocea lor poate fi auzită.
Dacian Cioloş: Sigur, n-o să-i putem căuta noi, doar o mână de oameni…
Realizator: Dar o să-i puteţi încuraja să vină spre dumneavoastră.
Dacian Cioloş: Dar îi putem încuraja să vină, dacă punem la punct dispozitive de recrutare a personalului în administraţie, dispozitive de progres în carieră, de evaluare a activităţii, care să fie corecte ş să dăm o ansă oamenilro care vor să lucreze corect.
Realizator: Evaluări – aţi spus un lucru foarte important. Aţi spus chiar mai mult decât atât – evaluări în sens european.
Dacian Cioloş: Da… evaluări în sens european… evaluări în sens corect, pur şi simplu.
Realizator: Interesant.
Dacian Cioloş: Pentru că o evaluare ce înseamnă? Îţi dai seama cât poţi şi ce trebuie să faci ca să progresezi. Nu trebuie văzute evaluările astea ca şi o chestiune absolută în sine, în sensul că dacă, după o evaluare, concluzia este că în unele domenii nu eşti foarte bine pregătit, înseamnă că trebuie să fii dat afară. Şi în alte administraţii am văzut, inclusiv la Bruxelles, înveţi tot timpul vieţii. Şi alături de sistemul ăsta de evaluări, va trebui să punem la punct şi un sistem de formare continuă, de pregătire continuă, pentru că sunt foarte multe lucruri care apar între timp: legislaţie, metode noi pentru a avea o activitate mai eficientă. Ş atunci, evaluări în sensul ăsta! Decât să ne minţim pe noi înşine, să spunem că punem un om care lasă impresia că ştie să facă anumite lucruri, dar face greşeli şi pierde foarte multă lume din cauza greşelilor unui om şi, apoi, să-l acoperim doar pentru cănoi l-am pus sau pentru că e prietenul cuiva, cred că e mult mai bine să fim transparenţi şi să recunoaştem atunci când nu ştim să facem anumite lucruri şi să ne punem, pe urmă, să ne plasăm pe un post unde putem să facem lucrurile respective sau să ne pregătim, să ne ameliorăm cunoştinţele în aşa fel încât să ne putem duce treaba la bun sfârşit.

Realizator: În foarte multe domenii, în absolut toate zonele ţării, există pe hârtie aceste evaluări. O să le întâlniţi extrem de bine prezentate, dar, în fond, nu sunt decât nişte forme fără fond, pentru că în foarte multe locuri evaluările nu au la bază niciun fel de strategie, niciun fel de obiectiv şi riscă să se transforme sau riscau, cel puţin până acum, să se transforme în arme politice.
Dacian Cioloş: Sigur. Dar, vedeţi, atunci când punem lucrurile doar pe hârtie şi nu recunoaştem lucrurile aşa cum sunt în realitate, putem ajunge chiar la pierderi de vieţi omeneşti în unele cazuri. Pentru că, atunci când aranjăm anumite lucruri, poate că în unele situaţii este şi birocraţia prea mare şi să ceri prea multe lucruri inutile şi celor din sectorul privat, care riscă să îi sugrume, dar cred că dacă facem o treabă corectă, adică acolo unde trebuiesc făcute anumite lucruri autorităţile responsabile chiar să le verifice şi, acolo unde nu este cazul, să avem, să cerem tot felul de hârtii, renunţăm la ele şi mai simplificăm un pic din birocraţie, nu ne mai minţim pe noi înşine şi cred că câştigă, până la urmă, toată lumea.
Realizator: Trebuie să recâştigăm încrederea şi să venim alături de echipa pe care o conduceţi. Sunt absolut convins că fără un sprijin popular nu veţi putea duce la bun sfârşit schimbarea. Dar, pe de altă parte, suntem într-o situaţie în care trebuie să faceţi şi pragmatic faţă unor lucruri concrete, vine iarna.
Dacian Cioloş: Da, sigur, vine iarna. Tocmai de asta, în prima şedinţă de guvern am solicitat miniştrilor responsabili, mai ales miniştrilor transporturilor, ministrului de interne să fie foarte atenţi la pregătirea pentru iarnă, cu atât mai mult cu cât ştiu din experienţa anilor trecuţi, din ce am văzut, că, în ciuda tuturor şedinţelor şi întâlnirilor, când vine zăpada, când vine iarna apar blocaje, apar probleme, şi asta arată că nu este suficient să se ia nişte decizii la nivel central, să se bată cu pumnul în masă la nivel central, atunci când la nivel local oamenii nu înţeleg că au şi acolo responsabilitate şi că nu este suficient să vină oamenii de la centru să îndepărteze zăpada sau, eu ştiu, să se ia anumite măsuri. Sigur, este şi un anumit nivel al intemperiilor, unde cel puţin o perioadă nu o să poţi să faci anumite lucruri, vor trebui închise anumite drumuri, cel puţin pentru o perioadă, însă le spuneam domnilor miniştri: ok, trebuie închisă o stradă, o şosea o anumită perioadă, dar hai să vedem cum facem să fie închisă o perioadă cât mai scurtă de timp şi să fim pregătiţi să o degajăm atunci când ea este închisă. Vreau să văd cum putem să ameliorăm un pic activitatea asta, pregătirea pentru iarnă, dar, pe de altă parte, vreau să şi transmit semnalul că nu va depinde doar de autorităţile centrale, va depinde mult şi de cele locale cum se face treaba şi chiar de oameni, cum ne mobilizăm cu toţii.
Realizator: Acelaşi lucru, dacă cei ce aud, şi sunt convins că aude foarte multă lume această emisiune, vor hotărî că a sosit momentul să îşi facă auzită vocea şi să se implice, doar aşa vom reuşi să îi dăm la o parte pe cei care au privilegii, pentru că sunt cam adânci, sunt oarecum pline de cangrenă foarte multe structuri şi ar trebui, cu tact, cu inspiraţie, să fie curăţate.
Dacian Cioloş: Sigur. O să fie curăţate pe măsură ce o să vedem că sunt aceste cangrene şi că sistemul se gripează, că lucrurile nu funcţionează. Nu am venit cu decizia a priori de a schimba totul doar de dragul de a schimba.
Realizator: Instant, sigur.
Dacian Cioloş: Dar este clar că sunt nişte oameni care sunt puşi pe nişte posturi şi asta înseamnă că au nişte responsabilităţi şi eu sper să fie în măsură să şi le asume. Dacă nu şi le vor asuma, sigur că va trebui să luăm anumite măsuri, pentru că nu am alte obiective decât ca lucrurile să funcţioneze bine.
Realizator: Vorbeaţi despre zone care se gripează, aţi avut o întâlnire, ieri, cu doamna comisar pentru Politica Regională, cu doamna Creţu, şi aţi făcut nişte declaraţii interesante, lucrurile nu sunt foarte roze.
Dacian Cioloş: Sigur, nu sunt foarte roze, dar nu sunt nici foarte gri.
Realizator: Grave.
Dacian Cioloş: Spuneam ieri, de exemplu, pe Programul Operaţional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuţie cu doamna comisar, pentru că, între timp, am aflat că autorităţile, administraţia de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările aşteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte. Deci, din cele câteva mii de proiecte, era vorba de o sută şi ceva de proiecte unde un audit de la Comisie mai făcuse nişte verificări. Deci, vreau şi să fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legătură cu implementarea proiectelor în teritoriu, era vorba de relaţia dintre Guvern şi Comisia Europeană pe rambursarea unor fonduri. Dar şi această rambursare am primit informaţia ieri seară că începe foarte curând, pentru că lucrurile au fost clarificate şi de asta este bun şi contactul direct cu Comisia Europeană, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când trebuie clarificate anumite lucruri.
Realizator: Absorbţia europeană este iarăşi o problemă şi în plan cantitativ, pentru că ne-am dori să fie mult mai bună, dar şi calitativ, pentru că sunt zone în care, pe hârtie cel puţin, au sosit fonduri importante şi, din păcate, oamenii nu simt foarte multe beneficii, pentru că ele s-au dus în nişte zone foarte, să zic eu aşa, private.
Dacian Cioloş: Sigur, cantiativ este important, pentru că este vorba de bani care intră în sistem şi care ajută economia, şi aici ştiţi că am pornit noi mai greu în perioada bugetară 2007-2013. S-au mai recuperat pe parcurs şi vom ajunge probabil, acum suntem cam la 60% grad de absorbţie pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultură şi dezvoltare rurală, vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, la undeva în jur de 70%, dar, dincolo de asta, cel puţin pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă şi absorbţia calitativă, în sensul că eu aş vrea să ne concentrăm şi pe unde ajung banii şi care sunt rezultatele investiţiilor respective.
Realizator: Exact.
Dacian Cioloş: Pentru că, altfel, ne furăm căciula. Noi spunem că absorbim o anumită sumă de bani, dar, dacă economia nu evoluează şi dacă calitatea vieţii oamenilor nu se îmbunătăţeşte prin absorbţia banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025, când nu vor mai fi fonduri structurale, că nu am recuperat un anumit decalaj faţă de alte ţări europene. De asta este important să fie şi absorbţie calitativă şi, deci, să fim atenţi şi atunci când se face o selecţie a proiectelor şi unde ducem banii respectivi.
Realizator: Echipa dumneavoastră este coerentă şi au ajuns nişte zvonuri, sunt convins că sunt adevărate, dar urmează să ni le confirmaţi dumneavoastră, că le-aţi pus nişte criterii de integritate colegilor dumneavoastră .
Dacian Cioloş: Da, nu sunt zvonuri, pentru că această declaraţie de integritate pe prioprie răspundere, da, a fost semnată de miniştrii. Nu le-am impus-o eu, ci le-am recomandat. Sunt nişte criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizaţii neguvernamentale care de mai mulţi ani de zile lucrează pe acest domeniu.
Realizator: „România curată” le-a publicat.
Dacian Cioloş: Da, dar sunt acolo, în spate, mai multe organizaţii, care au lucrat.
Realizator: 35, dacă nu greşesc.
Dacian Cioloş: Da. De ce le-am sugerat să semneze? Mi se pare că este important în primul rând ca oamenii să îşi asume aceste criterii, în măsura în care ei chiar le îndeplinesc şi, pe de altă parte, cred că este important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională. Sunt lucruri pe care probabil nu o să le putem face în cursul acestui an de mandat al guvernului, dar cel puţin eu cred că este important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, şi al cetăţenilor şi, cred eu, şi al partidelor politice care vor guverna din 2017 încolo.
Realizator: Spunea cineva, şi cred că nu greşea, că ceea ce propuneţi acum duce mai departe ceea ce s-a întâmplat în 1990, acel gând frumos al „punctului 8” de la Timişoara, în sensul de a termina cu nişte lucruri rele şi a încerca să lăsăm binele să câştige.
Dacian Cioloş: Da, nu trebuie să „îl lăsăm să câştige”, trebuie „să îl ajutăm să câştige”.
Realizator: Nu, trebuie să îi dăm o şansă, pentru că până acum era blocat.
Dacian Cioloş: Da, dar este importantă nuanţa, pentru că noi de foarte multe ori lăsăm lucrurile să se întâmple şi nu le ajutăm să se întâmple, în sens pozitiv şi constructiv.
Realizator: Asta este foarte adevărat.
Dacian Cioloş: Şi cred că este important ca energia aceasta a voinţei schimbării să se transforme din energie de protest în energie de construcţie. Este important şi protestul atunci când lucrurile se blochează şi atunci când trebuie date semnale responsabililor, dar, pe de altă parte, este important şi să înţelegem că este un poces colectiv schimbarea aceasta. Nu este suficient să aibă loc o schimbare la vârf sau schimbările la vârf, dacă noi nu ne schimbăm la bază, nu vor avea loc, pentru că, la urma urmei, degeaba ne plângem noi de un parlament că nu ne reprezintă, ne reprezintă, pentru că noi l-am ales şi oamenii care sunt acolo, pe bună dreptate, spun: „Domnule, eu reprezint nişte oameni din teritoriu care m-au ales, care au dat un vot pentru mine”. Deci, atunci când doar o parte sau o mică parte din societate vrea schimbarea, sigur ăsta este un semnal, dar nu e suficient. Dacă nu ne mobilizam cu toţii pe urmă sau o cât mai mare parte să ne mobilizăm şi fiecare să îşi fac treaba în mod corect şi transparent, fără să se mintă, acolo unde este.
Realizator: Cu siguranţă provocarea este a noastră, a tuturor. Şi noi de multe ori, aici, primim câte o întrebare: „de ce faceţi asta?” Şi probabil mulţi or să spună: „Să-l vedem pe Cioloş ce face”. Păi, ar fi foarte bine ca fiecare om să încerce să faca schimbarea înăuntrul său şi să-l susţină. Într-adevăr, nu sunt vorbe mari. Am putea avea o forţă absolut extraordinară. Vor fi şi reacţii însă, cred că le-aţi luat în calcul, pentru că cei care pierd privilegii vor avea reacţii puternice.
Dacian Cioloş: Sigur, când pierd priveligii sau, dacă va fi cazul să piardă privilegiile, o să le explicăm de ce nu se mai poate continua aşa, pentru că, sigur, totdeauna atunci când schimbi anumite lucruri sunt unii care pierd, alţii care câştigă, important este să explicăm noi.
Realizator: Ar trebui să aibă un fair-play. Mi-e teamă că nu o să-l aibă.
Dacian Cioloş: Guvernul îşi va folosi mijloacele pe care le are la dispoziţie în mod legal ca să facă schimbările pe care le crede de cuviinţă, o va face doar în limita mandatului pe care îl are. Şi atunci când anumite schimbări pe care le propunem nu o să fie dorite, Guvernul nu o să îşi mai poată face treabă şi atunci o să vină altcineva. Deci, asta aş vrea să se înţeleagă. Nu vrem să forţăm anumite, sigur, o să le forţăm în limita mandatului pe care îl avem.
Realizator: Absolut.
Dacian Cioloş: Şi o să spunem lucrurile obiectiv, o să le spunem transparent, o să le explicăm care sunt argumentele noastre, dar fără schimbare lucrurile nu vor evalua.
Realizator: Absolut, Ministerul Consultării Publice deja este pe buzele foarte multor români. Mai mult de jumătate din întrebări cer adresa, nu cred că o putem încă da, dar câteva cuvinte pentru cei foarte interesaţi.
Dacian Cioloş: Sigur. Ce vreau să se înţeleagă, ministerul acesta nu este funcţional din prima zi. E cred că sarcina cea mai grea pe care un ministru o are în cabinetul meu, sarcina doamnei Violeta Alexandru, pentru că ea a ajuns, pur şi simplu, singură în acest minister. Nu are încă în spate un aparat, nu are un cadru juridic clar de funcţionare, pentru că acum şi-l elaborează, nu are proceduri de lucru, nu are încă oameni recrutaţi. Deci, va fi o perioadă de timp, de câteva luni de zile, în care dânsa va trebui, în paralel, să ţină legătura cu oamenii care aşteaptă un contact în guvern şi, în acelaşi timp, să pună la punct acel dispozitiv. Dânsa chiar are un rol esenţial să creeze de la zero, practic, o structură. Şi, sigur, ea va fi ajutată şi de ceilalţi membri ai Guvernului, pentru că faptul că există acest minister nu înseamnă că numai acest minister va trebui să comunice ceea ce face Guvernul sau să dezbată cu cetăţenii propunerile legislative. Am solicitat tuturor ministerelor să-şi activeze sau să-şi reactiveze departamentele de dezbatere publică, de consultare publică, pentru că ele există. Există o obligaţie legală de consultare publică a proiectelor legislative, însă eu aş vrea să nu o mai face formal. Adică, pui pe site un proiect legislativ, aştepţi câteva săptămâni, după care că ai primit, nu ai primit observaţii, dai drumul pe circuit.
Realizator: 90%, cam aşa se întâmpla în toate cazurile.
Dacian Cioloş: Rolul acestui minsite ar fi ca, pe de o parte, acest proces de consultare publică să se facă de-adevăratelea şi chiar să preluăm idei bune, să le introducem în proiectele legislative, dar chiar să pregătim anumite proiecte legislative pornind şi de la anumite idei şi propuneri care vin din societatea cibvilă.
Realizator: Societatea civilă este reprezentantă atât de tineri, cât şi de seniori şi vă propun, domnule prim-ministru, să ascultăm gândurile unuia dintre cei mai iubiţi români, se apropie de 100 de ani. Şi am discutat ieri, povestindu-i despre ceea ce se va întâmpla astăzi, câteva cuvinte cu profesorul Neagu Djuvara. Vă rog, să ascultăm!
*
Realizator: Domnule profesor, în această dimineaţă avem un format special. Alături de noi se află noul prim-ministru al României, domnul Dacian Cioloş.
Neagu Djuvara: Am mari speranţe în numirea acestui domn, care şi-a dovedit pe plan european competenţele. Să sperăm că lucrurile se vor schimba niţel în politica noastră internă.
Realizator: Aveţi o experienţă de 100 de ani. Aţi văzut şi bune şi rele în România. Cum ne-am putea reveni, domnule profesor? Pentru că avem, iată, o şansă acum: un guvern tehnocrat, întreaga clasă politică încercă să se reformeze.
Neagu Djuvara: Practic vorbind, de la pas la pas vedem cu răspundem la provocările din afară.
Realizator: Corupţia e marea problemă. Cum am putea să o reducem, dacă nu, să scăpăm de ea?
Neagu Djuvara: Pedeapsa este singurul lucru. Probabil că totuşi se sperie cei care sunt cu tendinţe de hoţie, de şmecherie. Pedeapsa este sfântă.
Realizator: Suntem în faţa unei şanse de a reforma România, domnule profesor. Poate un gând, în încheiere, pentru primul ministru? Are o misiune foarte complicată. Va fi greu.
Neagu Djuvara: Da, dar experienţa lui europeană, ca să spun aşa, cred că o să-l ajute să pună pe picioare această ţară la care,î ncă o dată vă spun, legătura noastră de acum cu Europa şi, pe de altă parte, marea putere pe care o au în lume Statele Unite ale Americii, ne fac mult mai optimişti pentru viitor. Nu se mai poate întâmpla nimic grav.
Realizator: Este optimist profesorul Djuvara.
Dacian Cioloş: Da, este un optimism care radiază, de fapt, şi cu atât mai mult cu cât dânsul a trecut în istorie prin momente grele, momente dificile şi să rămâi optimist după ce ai trecut prin atâtea lucruri, înseamnă în primul rând o forţă de caracter foarte puternică şi, cred eu, este un simbol acest optimism. Mi se pare foarte interesant, important, ce a spus dânsul, legat de experinţa de la Comisia Europeană şi acum activitatea de aici şi aş vrea să revin asupra acestui lucru şi îi mulţumesc domnului Djuvara că a subliniat acest lucru, cu atât mai mult cu cât am văzut, în ultima perioadă, după ce am fost nominalizat, în presă, şi anumite mesaje cum că vine Cioloş de la Bruxelles, pus pe post de oculta internaţională sau numit de la Bruxelles pe postul de prim-ministru şi mai vine şi cu o trupă de oameni de acolo ca să impună României voinţa Bruxelles-ului. Dacă astfel de declaraţii prind, înseamnă că cei şapte-opt ani care au trecut de la aderare, au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înţeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat şi că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din ’90 încoace, deci România este parte a Uniunii Europene şi nu este o anexă a Uniunii Europene – şi dacă în unele cazuri nu reuşim să ne impunem punctul de vedere acolo este probabil pentru că nu am făcut efortul să înţelegem suficient de bine cum funcţionează lucrurile şi să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să îşi impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu ştiu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană atâta timp cât România are voturi acolo şi este partea Uniunii Europene să impună ceva României. Cred că este important să înţelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcţie. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are nişte reguli care nu corespund cu credinţele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în faţa unui microfon în presă în România şi să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliaţi în interiorul Uniunii Europene şi să explicăm lucrurile respective.
Realizator: Domnule prim-ministru, aţi fost comisar european, aţi creat un proiect până în 2020, un proiect care a stârnit, sunt convins, pasiuni extrem de puternice în Uniunea Europeană. Sunt concerne internaţionale cu interese. Cu toate acestea, aţi reuşit să duceţi lucrurile foarte lin. În cinci ani de mandat nu a apărut nimic grav în jurul numelui dumneavoastră. Acum, într-o săptămână, au apărut o sută de mii de ciudăţenii în România. Nu este puţin ciudat?
Dacian Cioloş: Da, inclusiv ideea că de fapt nu am lucrat pentru România acolo, ci pentru alţii, eu ştiu, pentru Franţa sau pentru Germania. Atâta timp cât nu ştiu câtă lume ştie că de fapt pentru prima dată de când există politica agricolă comună, Franţa, Germania şi celelalte ţări occidentale, începând din 2014 pierd bani pe politica agricolă comună, altfel spus, bugetul alocat li se reduce de la un an la altul şi pe de altă parte, România şi alte ţări din Europa de Est câştigă bani, deci alocarea bugetară creşte. Sigur că există această diferenţă de subvenţii încă, dar ceea ce am putut să fac este să încep să schimb tendinţa. Aceste lucruri, din păcate, nu se spun.
Realizator: Nu se cunosc, din păcate sau nu se spun.
Dacian Cioloş: Sau se ascund. Sigur, eu nu vreau ca cineva să mă laude sau să spună că am făcut minuni acolo. N-am făcut minuni. Am făcut ceea ceea ce mi-a permis postul de comisar./aionescu/avladucu/ Am ţinut cont de locul de unde vin, am ştiut ce nevoi sunt aici şi atât cât mi-a stat în putere am făcut aceste schimbări, pe care mi le asum, dar, sigur, mă doare şi pe mine sufletul când văd nu atât că unii oameni mint, ci că oameni oneşti, oameni cinstiţi îi cred fără să verifice, pentru că atât ar fi suficient, să verifice oamenii, să caute pe internet şi să vadă ce s-a întâmplat de fapt…
Realizator: Calomnia e foarte utilă, domnule prim-ministru.
Dacian Cioloş: … ce presupune reforma pe care a pregătit-o. Atât. Pentru că, sigur, eu sunt conştient că dacă nu va exista încredere în ceea ce fac şi în buna mea credinţă, foarte multe lucruri nu o să reuşesc să le fac. Dar probabil că nu o să pierd doar eu dacă nu reuşesc să fac anumite lucruri.
Realizator: Cu siguranţă. Dacă veţi câştiga cu echipa pe care o conduceţi, câştigăm şi noi, asta este clar, dar calomnia nu poate fi tratată decât prin transparenţă şi dialog constant cu populaţia, asta este clar.
Dacian Cioloş: Sigur şi ăsta este singurul instrument care ne rămâne la dispoziţie.
Realizator: Sunteţi de acord să mai atingem câteva puncte din acestea tulburi, lansate aşa, în ultima vreme. S-a spus că la jurământ aţi refuzat să vă faceţi cruce, nici n-aţi stat cu mâna pe Biblie şi că aţi fi aşa, un fel de Che Guevara.
Dacian Cioloş: Ştiţi, treaba asta cu credinţa… Eu sunt creştin ortodox, dincolo de faptul că m-am botezat şi m-am căsătorit în biserica din satul unde am crescut, în judeţul Sălaj, bunica m-a învăţat să mă rog şi rugăciunile astea m-au ajutat foarte mult în decursul vieţii, dar sunt lucruri de care nu vreau să fac tapaj. Pentru mine, o credinţă adevărată e credinţa pe care o duci în suflet şi pe care o duci în inimă şi e cea care îţi dă speranţe şi te ţine vertical, nu cea pe care o afişezi atunci când ai un interes să te vadă lumea.
Realizator: Cruci politice.
Dacian Cioloş: Da. Sigur, aici fiecare poate să creadă ce vrea. Eu aş zice aşa: e suficient să întrebaţi preotul din Pericei, din judeţul Sălaj cât de credincios sunt, să îl întrebaţi pe părintele stareţ de la Mănăstirea din Putna cât de credincios sunt sau, eu ştiu, pe părintele arhimandrit de la Mănăstirea Dumbrava de lângă Ocna Mureş cât de credincios sunt ş.a.m.d.
Realizator: Şi îi lăsăm pe sfiinţiile lor să vorbească.
Dacian Cioloş: Şi în rest eu ştiu ce port în suflet şi asta mi-e suficient indiferent de ce spune unul sau altul.
Realizator: Domnule prim-ministru, pe de altă parte, în momentul în care vedem mai mari ai zilei care-şi angajează pe bani publici neveste, copii, cuscri ş.a.m.d., dvs sunteţi un exemplu absolut deosebit într-un interviu în această emisiune; ne-aţi povestit acum câteva luni despre faptul că, pe tot mandatul dvs, soţia dvs, care era în aceeaşi breaslă, nu şi-a putut face meseria, pentru că aţi dorit să fiţi oneşti şi să nu creaţi niciun fel de suspiciune.
Dacian Cioloş: Sigur şi pentru că sunt nişte reguli de integritate la Comisia Europeană, care nu permit anumite lucruri, şi, sigur, am fost în situaţia aceasta, în care şi eu şi soţia având la bază aceeaşi meserie de agroeconomist, ca să evităm să intre în conflict de interese cu responsabilitatea pe care eu o aveam, nu a putut să lucreze în domeniul pentru care s-a pregătit şi s-a apucat de muzică în ultima perioadă, mă rog, şi-a actovat o pasiune mai veche din copilărie. Pe mine mă bucura că reuşeşte să o facă. Sigur, nu o să mă plâng. Asta e, mi-am asumat.
Realizator: Staţi un pic, asta e o ştire, asta e o ştire. Cântă…
Dacian Cioloş: cântă pentru ea, pentru plăcerea ei…
Realizator: Vocal sau ştie şi un instrument?
Dacian Cioloş: Da, vocal, cântă şi la pian.
Realizator: Foarte interesant!
Dacian Cioloş: Dar nu vrea acum să discutăm despre familie.
Realizator: Dar revenind la lucrurile serioase, faptul că doamna a renunţat la o carieră pentru a fi onestă, pentru a nu crea un anumit prejudiciu de imagine, cred că poate fi un foarte bun semnal pentru România pentru că aici colcăie de asemenea personaje.
Dacian Cioloş: La noi asta a fost decizia. Eu ştiu că pentru ea asta a fost o decizie destul de grea, un sacrificiu, dar noi ce am făcut până acum, ce a făcut unul sau altul a fost rezultatul unei acţiuni, să spun, în doi.
Realizator: Pe plan european, în cinci ani, nu a fost niciun scandal în jurul numelui dvs şi asta mi se pare absolut excepţional, spune totul. Sigur că da. Mergem mai departe cu întrebările dacă sunteţi de acord. Iarăşi a stârnit comentarii peste comentarii pe Facebook şi în alte formule de socializare poza de grup a guvernului: doamnele în spate. Ce ne spuneţi?

Dacian Cioloş: Vreau să vă spun că şi pe mine m-a deranjat când am văzut. Nu mi-am dat seama de acest lucru atunci când poza a fost făcută, a fost, să spun aşa, regula de protocol, de aranjare a ministerelor, care le-a dus pe doamne în spate, aşa cum în Parlament, dacă v-aţi uitat, în momentul votului în plen, la fel, am fost puţin supărat că doamnele au fost puse în spate şi bărbaţii în faţă. Mi s-a explicat că asta este regula de protocol, că ministerele se pun în ordine alfabetică sau au fost decise de cei din Parlament să le pună în ordine alfabetică, şi atunci întâmplarea a făcut că doamnele au fost puse în spate. Însă cu prima ocazie cu care îi voi avea pe toţi ministrii la şedinţa de Guvern vom reface poza şi, dincolo de orice regula de protocol, o să-mi asum această responsabilitate, să punem doamnele în faţă, pentru că oamenii care au făcut aceste observaţii au avut dreptate. Eu am făcut afirmaţia că o treime din membrii Guvernului sunt femei, cu un titlu de mândrie.
Realizator: Asta s-a subliniat mai puţin, culmea, şi este foarte important.
Dacian Ciloş: Mă bucur, nu am căutat cu orice preţ să fie aşa, dar aşa s-a întâmplat, şi mi se pare semnificativ, pentru că pe multe probleme bărbaţii au un mod de a aborda lucrurile, femeile un alt mod de a aborda lucrurile, şi cred că echilibrul este important atunci când se ia o decizie.
Realizator: Absolut!
Dacian Cioloş: Echilibru pe care femeile îl aduc şi noi bărbaţii avem nevoie de multe ori de aceste echilibru, pentru a ne tempera modul de a rezolva anumite lucruri.
Realizator: Vă este frică de oamenii care nu au umor?
Dacian Cioloş: Da, mi-e frică, pentru că în spatele acestei lipse de umor se pot ascunde şi alte lucruri.
Realizator: Şi, pe de altă parte, am văzut o naturaleţe pe care nu ţin minte de când nu am mai întâlnit-o. A fost şi conferinţa de presă, ieri, aţi fost alături de vicepremier, răspunsuri naturale. Am văzut că şi presa s-a raportat altfel la dumneavoastră. Nu a fost acea tensiune, nu a fost acel ‘care pe care’, nu vă pândeaţi unii pe alţii, o cu totul alt abordare, altă atmosferă.
Dacian Cioloş: Sigur, ăsta este felul meu de a fi. Acum, domnule Basarabescu, pe de alta parte, nici să nu lăsăm impresia că totu-i roz, Cioloş e super bun, e şi competent, este şi…
Realizator: E o schimbare raportare, e o altă atmosferă.
Dacian Cioloş: Eu sunt convins că am şi eu defecte. Încerc să mi le ţin în frâu şi atunci când îmi sunt semnalate să le…
Realizator: Ne spuneţi un defect? Care credeţi că ar fi?
Dacian Cioloş: Mi se mai întâmplă câteodată să fiu prea rapid în decizii şi să nu analizez suficient de aprofundat lucrurile şi plătesc câteodată pentru acest lucru. Se mai întâmplă câteodată să fiu prea încerzător în unii oameni şi să nu îi verific sau să îi „citesc” prea bine şi atunci, la fel, eu sunt cel care plătesc, când îmi asum anumite decizii şi anumite acţiuni ale oamenilor respectivi. Sunt, cu siguranţă, şi altele. Este şi o anumită formă de timiditate, dincolo de orice, ceea ce mă face ca probabil în anumite momente să nu ştiu să comunic suficient de clar şi suficient de bine, şi suficient de la timp. Şi, cu siguranţă, cei care mă privesc şi mă ascultă pot să observe şi alte defecte, însă, atunci când ele sunt spuse cu bună-credinţă, încerc să le integrez şi să le corectez atât cât îmi stă în putinţă.
Realizator: Speranţa de a vedea binele că învinge cred că poate fi principala armă cu care putem câştiga cât mai mulţi români de partea susţinerii schimbării. Este foarte important lucrul acesta.
Dacian Cioloş: Da, şi cred că onestitatea, să facem ceea ce putem să facem, dar să o facem în mod onest, fără să ne ascundem.
Realizator: Am văzut că nu vă deranjează să spuneţi „am greşit” sau „îmi pare rău”. Este iarăşi un lucru extraordinar!
Dacian Cioloş: Da! Eu prefer să mi asum greşeala şi să plătesc atunci când e cazul să plătesc pentru această greşeală, decât să o ascund şi să mint oamenii pentru asta. Şi, cum v-am spus, acolo unde sunt pus să fac, fac atât cât pot, până când oamenii au încredere în mine. Când oamenii nu mai au încredere în mine o să las locul altora.
Realizator: Trebuie să ne luptăm pentru a avea cât mai mulţi oameni, toată această formulă de consultare publică, societatea civilă alături de dumneavoastră, ONG-urile.
Dacian Cioloş: Şi oamenii politici, pentru că aş vrea să nu uităm, şi încă o dată subliniez, orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleşi de noi, sunt aleşi de români, nu de altcineva, nu de alţii, şi, de ce să nu o spun, din punct de vedere juridic, legal, şi chiar politic, cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales, însă legitimitatea mai izvorăşte tocmai din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru a putea să îmi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva. Eu sunt conştient că ceea ce va face acest Guvern nu poate să facă şi fară o consultare cu Parlamentul.
Realizator: Şi o susţinere, evident.
Dacian Cioloş: Şi o susţinere. Va trebui să explicăm ceea ce facem. Sper să avem majoritate atunci când va fi cazul să solicităm un vot în Parlament pentru anumite legi, însă pe de altă parte sunt conştient şi de faptul că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite instrumente directe de acţiune, pe care va trebui să le folosim şi să ni le asumăm noi direct, ca şi guvern, pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistenţă în clasa politică.
Realizator: Transparenţă, depolitizare, profesionalizare, sunt direcţiile pe care înţeleg că veţi merge.
Dacian Cioloş: Sigur, poate suntem prea ambiţioşi sau foarte ambiţioşi, dar, chiar dacă nu o să putem să le facem pe toate, cel puţin să dăm semnalul că începem.
Realizator: Iar clasa politică, în mod cert, până acum a transmis dorinţa de a ţine pasul şi nu putem decât să sperăm în bine.
Dacian Cioloş: Sigur. Eu sper ca toată lumea să dorească schimbarea în bine şi după alegerile din 2016 să avem mult mai multă încredere în noi înşine şi noi între noi.
Realizator: Aceasta a fost întâlnirea cu primul ministru. Mi-aş fi dorit să avem mai mult timp, dar oricum a fost o mare şansă să vă avem alături. Vă mulţumim foarte mult. Dacă veţi câştiga cu echipa dumneavoastră, cred că vom câştiga noi toţi, pentru că va fi o schimbare cu reuşită sigură. Să dea Domnul să fie bine!
Dacian Cioloş: Mulţumesc, oricum, pentru această încredere iniţială şi sper să nu dezamăgim sau să dezamăgim cât mai puţin.
Realizator: Cu cât vă vom avea mai mult alături, cu cât vom comunica, cu atât şansa de a reuşi va fi mai mare. Tot respectul! Mulţumim foarte mult. Doamne ajută!
Dacian Cioloş: Mulţumesc şi eu. Doamne ajută!