Târgul de Carte Gaudeamus, la final (foto + audio) – transmisiune RRA

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România la Romexpo, în capitală, se încheie astăzi cu decernarea premiilor acestei ediţii a XXII-a. La Gaudeamus, cu un bilanţ al acestei ediţii, se află colega noastră Mihaela Helmis.

Reporter – Mihaela Helmis: Cred că este ultimul moment în care ascultăm acest imn. Chiar în acest moment, aici, la Romexpo, a început festivitatea de decernare a celor mai importante şi interesante dintre titlurile acestei ediţii. Aşadar, Târgul Internaţional Gaudeamus 2015 are trei importanţi câştigători. Trofeele Gaudeamus vor fi decernate după cum urmează: locul III – Editura Nemira, locul II – Editura RAO, locul I – Editura Humanitas. Acestea sunt trofeele Gaudeamus, prin votul publicului. Cea mai râvnită carte a târgului, stabilită tot prin votul publicului, provine de la editura RAO şi vorbim despre volumul pe care l-am prezentat acum o oră, iată, pot să spun o intuiţie, vomului „Biblia pierdută”, de Igor Bergler. Trofeele Presei, pe secţiunile publicaţii radio, tv, online şi agenţii de presă au fost de asemenea acordate şi pot să vă spun că Premiul de Excelenţă a fost acordat Editurii Cartier, pentru abnegaţia cu care, alături de alte edituri basarabene, ţine sus steagul pieţelor de carte din România şi Republica Moldova. Premiul Educaţia este acordat Academiei de Studii Economice din Bucureşti, care a avut în permanenţă standurile ocupate şi încă şi a atras viitori studenţi din rândul publicului care s-a aflat aici la Gaudeamus. Premiul pentru Traducere „Antoneta Ralian” a fost acordat pentru traducerea dintr-o limbă străină în limba română domnului George Volceanov, pentru traducerea romanelor „Ochii doamnei mele” şi „Moartea la Deptford”, de Anthony Burgess, Editura Humanitas Fiction. Vom afla cât de curând cine a câştigat premiul Miss Lectura, la fel cum vom afla şi care sunt câştigătorii celor 15 Gift Carduri BRD, de câte 200 de lei şi 10 vouchere pentru fotocarte în valoare de 135 de lei, la fel cum vom afla şi în ce fel continuă această aventură, pentru că pot să vă spun că cei aflaţi aici au luat pulsul pieţei de carte, au fost cumpărate titluri, au fost achiziţionate titlurile pentru ediţiile următoare şi aşa cum aţi aflat şi mai devreme de la domnul Vlad Epstein, s-au pus deja cele mai importante dintre baze pentru ediţia /…/ a târgului. Şi pentru că vorbeam despre felul în care ne gândim la anul viitor, iată, vă ofer un scurt dialog pe care l-am purtat cu o reprezentantă a Asociaţiei Editorilor din România, reprezentantă a Editurii Nemira în acest for profesional, Ana-Maria Nicolau. Eu nu am să mai revin în legătură cu prietenii noştri, dar vă mulţumesc tuturor, pentru că ascultându-ne, aţi venit la „Gaudeamus” informaţi şi aţi ştiut ce să căutaţi şi bineînţeles, vom mai aduce de la târg alte şi alte prezentări de carte, pentru că, ştiu, puneţi preţ pe sfaturile noastre. Mulţumim tuturor şi rămâneţi cu gândul la ceea ce urmează, prin intermediul acestui interviu.

*

Ana-Maria Nicolau: Încercăm să oferim editurilor din asociaţie posibilitatea de a călători cât mai mult şi de ajunge în cât mai multe oraşe din ţară şi a-şi descoperi cititorii. Împreună ne luptăm în continuare pentru reducerea tuturor taxelor pe cărţi, şi aici mă refer mai ales la înlăturarea timbrului literar care există în acest moment, 2% din preţul fiecărei cărţi şi care este pe punctul de a se schimba şi a deveni timbrul cultural, de a deveni un timbru fizic, aplicat pe carte, la fel cum se aplică timbre pe ţigări şi pe alcool, ceea ce este un lucru de neimaginat, în condiţiile în care nici o altă ţară din UE /nu/ introduce taxe pe cultura scrisă. Cred că aceasta este marea provocare a anului 2015 şi va fi în continuare pentru anul 2016, să luptăm, astfel încât să câştigăm din ce în ce mai mulţi cititori, să putem să aducem cât mai multe cărţi în faţa lor, să reducem taxele pe cultură scrisă. În momentul de faţă nu avem o lege a cărţii care să reglementeze industria cărţii din România, ceea ce este un lucru singular pe piaţa de carte din Europa. Până chiar şi Republica Moldova are o lege a cărţii. Acesta este motivul pentru care noi lucrăm acum la un proiect de lege pe care sperăm să putem să îl promovăm anul viitor în parlament, care să reglementeze industria cărţii, să reglementeze disconturile care pot să fie oferite în piaţă, preţul fix al cărţilor, care, sperăm noi, va ajuta librarii mici şi independenţi să supravieţuiască crizei. Gândiţi-vă că în acest moment există judeţe întregi fără o singură librărie în România şi sperăm să reglementăm inclusiv partea de achiziţie, deci, să sprijinim bibliotecile pentru a-şi reînnoi fondul de carte, care este din ce în ce mai învechit.
Reporter: Prin reglementările aceleiaşi legi a cărţii.
Ana-Maria Nicolau: Da. Este un lucru absolut necesar pentru o industrie a cărţii în România.

*

Reporter: Aşadar, mai avem de aflat, dragi prieteni, şi câştigătorul Premiului Goncourt, alegerea publicului român 2015, de către Institutul Francez, împreună cu GADIF – Asociaţia Ambasadelor, Delegaţiilor şi Institutelor Francofone din România. Şi putem declara cu mare bucurie această ediţie drept una miraculoasă, cum o definea dl Vladimir Epstein, director fiind de 20 de ani al acestui tâg, şi un adevărat eveniment pornit sub bune auspicii şi care a dovedit cât de mare este în România dragostea de carte. Ştiu, ne aflăm în compania unui public select, selectat, dar care pornind de aici duce cartea cu sine şi vor fi şi alţii cei care se vor împărtăşi din ceea ce este Târgul Internaţional Guadeamus Carte de Învăţătură. Pe anul viitor.
Realizator: Mulţumim, Mihaela Helmis. A fost ultima legătură directă de la această ediţie a Târgului Gaudeamus, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media, singurul post de radio care a iniţiat şi a dezvoltat un program de o asemenea anvergură pentru susţinerea culturii scrise.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)