2015. november 23

A jövő évi költségvetés tervezetét december első felében fogadják el

Dacian Cioloş miniszterelnök arra törekszik, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét decembern első felében fogadja el a parlament. De addig is Anca Dragu Paliu pénzügyminiszternek mielőbb be kell terjeszteni e tervezet első elemzését, mig az új minisztereknek meg kell vizsgálniuk az előző kormánytól átvett tervek gyakorlatba ültetésének szakaszát és ugyanakkor el kell dönteniük, hogy az illető projektek közül melyek integrálhatóak 2016-os költségvetés új elképzelésébe. Ezenkivül, a kabinet megvalósitani igyekszik az új kormányprogram egyes projektjeit is, mint például, az úgynevezett gyors reagálási tervet, amelyet egy intézményközi munkacsoport dolgozna ki a gazdaság fejlesztése céljából. A munkacsoportot Costin Borc miniszterelnök-helyettes irányitaná majd, akinek fő célkitűzései között szerepel olyan megoldások felkutatása, amelyek előmozditják a román gazdaságba vetett bizalom erősitését. Ugyancsak ebben az időszakban kell az egészségügyi minisztériumnak is beterjesztenie egy szabályozó jellegű rendelkezést, mely alapján a kormány kiutalhatja a szükséges alapokat a Colectiv szórakozóhelyen nemrég tűzvészben megsebesült, korházi ápolásra szorult áldozatok, illetve a kezelőorvosok támogatására, közölte Dacian Ciloş miniszterelnök. Az új kormány ülésére, Dacian Cioloş kormányfő vezetése alatt, a jövő szerdán kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

A PSD megszavazza Dan Şova szenátor parlamenti mentelmi jogának megvonását

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megszavazza Dan Şova szenátor parlamenti mentelmi jogának megvonását, nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea pártelnök a Legfelsőbb Biróság székháza előtt, ahol a referendum dossziénak nevezett ügy újabbi tárgyalását november 23-ra tűzte ki a biróság. E dossziéban, május 15-én Liviu Dragneat alapfokon hatalommal való visszaéléssel egy év felfüggesztett szabadságvesztésre itélte a biróság, de Dragnea azt kérte, hogy hallgassák ki újra, amelyre ma, november 23-án kerül sor. Mint ismeretes, Liviu Dragneat és további 74 személyt csalással vádolták a 2012-ben megszervezett referendum kapcsán, melynek célja Traian Băsescu akkori államfő menesztése volt. Az illető 74 személyt a Legfelsőbb Biróság felmentette a vád alól, illetve felfüggesztett börtönbűntetésre itélte. (RADOR HIRÜGYNÖKSG – 11.23)

Együttműködést kötött a Versenytanács és a Képviselőház

A Versenytanács és a Képviselőház 13 pontból álló megállapodást kötött, melynek értelmében a Versenytanács szakértői véleménnyel segiti a Parlamentet a gazdasági verseny védelme érdekében. A megállapodás értelmében a Versenytanács jogi szempontból nyivánit véleményt a megvitatás végett a szakbizottságok elé terjesztett projektek kapcsán. „A Versenytanács sok olyan elemzéssel, esettanulmánnyal rendelkezik, amelyek hasznunkra lehetnek. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagy összegeket forditsunk az esettanulmányok elkészitésére. Egy törvény cikkelyének módositása, például, korlátozhatja a román piac versenyképességét”, magyarázta Valeriu Zgonea képviselőházi elnök. Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke megejegyezte, hogy az általa vezetett intézmény egyik képviselője közvetelenül együt dolgozik majd a Parlamenttel és a törvényhozók rendelkezésére bocsátja a szükséges szakértői véleményt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Újra indul a felfüggesztett uniós pénzek kifizetése

Dacian Cioloş miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Bizottság feloldotta a Regionális Operativ Program kifizetésének felfüggesztését. A román rádió meghivottjaként a miniszterelönk vasárnap azt is pontositotta, hogy az év végéig a 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakra előirányzott struktúrális alapok mintegy 70%-a is lehivható lesz. A közigazgatási reformról a miniszterelnök elmondta, hogy két alapelv gyakorlatba ültetését szorgalmazza, nevezetesen: az átláthatóság és az integritás elvét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)