Alianţa Nord-Atlantică va organiza o reuniune extraordinară după doborârea de către Turcia a unui avion de vânătoare rusesc

Alianţa Nord-Atlantică va organiza o reuniune extraordinară în această seară, după ce Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc, care i-ar fi violat spaţiul aerian. Turcia susţine că a somat în repetate rânduri piloţii, înainte de a doborî avionul, în vreme ce Rusia spune că zborul viza teritoriul sirian. Sunt temeri majore că tensiunea ar putea escalada, mai ales că acesta ar putea deveni cel mai grav incident militar după decenii, între Rusia şi un stat membru NATO. Relatează de la Bruxelles Cerasela Rădulescu.

Reporter: Reuniunea ar urma să înceapă peste două ore, dar deocamdată nu au fost transmise presei alte detalii. Ankara susţine că aparatul de zbor rus a încălcat spaţiul său aerian. Consiliul Nord-Atlantic este format din înalţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale NATO, iar Turcia este membră a Alianţei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, în urmă cu câteva săptămâni, să respecte pe deplin spaţiul aerian al Alianţei şi să evite o escaladare a tensiunilor cu NATO. De menţionat că astăzi, înainte de incidentul în care a fost implicat avionul rus, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, convocase pentru duminică o reuniune la nivel înalt a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene cu Turcia.

Realizator: Însărcinatul rus cu afaceri în Turcia a fost convocat de autorităţile de la Ankara, iar ataşatul militar al Turciei a fost solicitat de ministrul rus la apărării, informează Reuters. La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a declarat că doborârea avionului de vânătoare este echivalentă cu o înjunghiere în spate de către cei care susţin terorismul. Liderul de la Kremlin a avertizat într-o intervenţie televizată că acest incident militar va avea consecinţe asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie