2015. november 25

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésének bukaresti munkálatai

Szerdán a Szenátusban megkezdődött Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés 46.-ik Parlamenti Közgyűlésének munkálatai, mlynek elnökségét mostanig Románia töltötte be. A munkálatokon részt vesz a Fekete-tenger térségében fekvő 12 ország – mint például: Albánia, Moldova Köztársaság, Bulgária, Románia, az Orosz Föderáció, Törökország, Ukrajna – 76 parlamenti képviselője. A Közgyűlés a nemzeti parlamentek erőfeszitéseit a tagországok közötti gazdasági, kereskedelmi és politikai együttműködésre hivatott törvényes keret fejlesztésére, valamint a más nemzetközi szervezetekkel való kooperáció előmozditására összpontositja. A munkálatok három tárgykörű ülésszak keretében zajlanak: A jogi bizottság megvitatja és elfogadja ” A korrupció leküzdését célzó törvényes keret megteremtése. A parlamentek szerepe” elnevezésű jelentést, a gazdaségi és kereskedelmi bizottság az „E-kormányzat a Fekete-tenger térségének tagországaiban” témát elemzi, mig a kulturális bizottság a kulturális javak illegális kereskedelmének és csempészetének leküzdésére összpontosit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

A képviselőház elfogadta a fizetés helyetti teljesítés törvényét

A képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, mely értelmében a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A szociáldemokrata képviselők szerint a kockázatot meg kell osztani a bankok és a hitelesek között. Cătălin Drăguşanu ALDE-képviselő is úgy vélte, hogy az új szabályozás nyomán növekszik a bankok felelőssége. A liberálisok szerint e tervezet elfogadása révén a bankok csakis a hitelbiztositékban megjelölt ingatlanokra összpontositanak. A jogszabály a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Hamarosan megválasztják a Román Televizió Igazgatótanácsát

Legtöbb három héten belül megválasztják a Román Televizió (TVR) Igazgatótanácsát, közölte szerdán Nicoale Mircovici, a képviselőház állandó bürójának titkára. A képviselőház, illetve a költésgvetési és kultúrális bizottságok elnökei és a frakcióvezetők megbeszélést folytattak Irina Raduval, a közszolgálati televizió ideiglenes elnök-vezérigazgatójával a TVR pénzügyi helyzetéről. A parlamenti képviselők az intézet átszervezési tervének mielőbbi kiolgozását kérték. Irina Radu úgy vélte azonban, hogy a reális változás csakis a radió-tv dijak növelését lehetővé tevő törvény módositása nyomán következhet be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Felelősségre vonják az országos katasztrófavédelmi felügyelőség bukaresti vezetőit

Egy hónappal a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen történt tragédia után felfüggesztették tisztségükből a fővárosi katasztrófavédelem vezetőit. Az érintettek ellen eljárás indult, amelynek többek között azt kell kiderítenie, hogy miért nem vizsgálták át a klubot, ha tudták, hogy a szórakozóhelyen koncertet szerveznek nagyszámú résztvevővel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)