Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile închise urmează să fie discutat în plenul Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile închise urmează să fie discutat astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Comisia pentru sănătate a întocmit un raport favorabil pentru această propunere de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de produse din tutun.

La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. Datele Ministerului Sănătăţii arată de asemenea că la un nefumător fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25% şi cel al cancerului pulmonar cu 30%. În aceste condiţii, iniţiatorii proiectului consideră că interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile închise şi de folosinţă colectivă i-ar încuraja pe fumători să reducă sau să renunţe la tutun, iar pe nefumători i-ar descuraja să înceapă consumul acestor produse. Se propune astfel interzicerea fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă, în orice loc de joacă şi spaţii destinate copiilor, în instituţiile medicale şi de învăţământ. Singura excepţie o reprezintă zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, unde se vor amenaja spaţii doar pentru fumat şi unde nu vor fi permise activităţi de alimentaţie publică. În plus, în unităţile în care se comercializează produse de tutun va fi interzisă afişarea acestora în locurile de trecere obligatorie, cum sunt casele de marcat. Pentru nerespectarea acestor prevederi sancţiunile sunt cuprinse între 100 şi 15 mii de lei. La prima abatere sancţiunea constă în amendă, plus suspendarea activităţii, iar la a doua abatere amendă şi închiderea unităţii respective. Adoptat de Senat în 2011, proiectul de lege are raport favorabil din partea Comisiei de sănătate şi va fi dezbătut astăzi în plenul Camerei Deputatilor în calitate de for decizional.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 noiembrie)