Legea care sporeşte responsabilitatea instituţiilor creditoare a fost adoptată

Cetăţenii care au credite imobiliare şi nu-şi mai pot achita ratele, pot scăpa de datorie dacă predau băncii bunul imobiliar ipotecat. Legea care prevede această metodă a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Reporter: Angela Matei – Orice persoană care nu mai poate plăti creditul va avea posibilitatea să cedeze băncii imobilul ipotecat, iar datoria se stinge astfel fără alte penalizări sau costuri pentru restanţieri. Iniţiator al proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, a subliniat că prin adoptarea acestei legi banca se va putea îndrepta doar asupra bunului ipotecat.

Daniel Zamfir: Va fi o mai mare responsabilizare a bancherilor în acordarea viitoarelor credite, iar în privinţa celor în curs va determina băncile să renegocieze în condiţii mult mai echitabile rambursarea creditului.

Reporter: Şi reprezentanţii ALDE au susţinut că legea va responsabiliza instituţiile creditoare, iar deputaţii UDMR au atras atenţia că băncile vor trebui să-şi asume faptul că evaluarea imobilelor achiziţionate a fost făcută de experţii impuşi de ele. Deputatul PSD Emil Niţă a explicat, la rândul său, că potrivit noilor prevederi riscul va fi împărţit echitabil între bănci şi clienţi.

Emil Niţă: La un moment dat este posibil ca piaţa să nu mai acopere 100% acele garanţii pe care omul le pune în contract. Dar nu are omul nicio vină. Omul poate este onest şi poate se află într-o situaţie dificilă nu din vina lui.

Reporter: Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie