La Bruxelles a început summitul Uniunea Europeană – Turcia

La Bruxelles a început cu puţin timp în urmă un summit Uniunea Europeană – Turcia, la care cei 28 încearcă să ajungă cu premierul turc la un acord pentru limitarea numărului de refugiaţi care vor să ajungă în Europa. Turcia ar urma să primească în schimb sprijin financiar şi promisiunea unei revitalizări a negocierilor de aderare. Suntem acum în direct cu corespondentul RRA Cerasela Rădulescu. Bună seara.

Reporter: Bună seara. Preşedintele Consiliului Europea, Donald Tusk, a menţionat încă de la sosire procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană şi a precizat că această ţară este un partener-cheie în combaterea organizaţiei teroriste Statul Islamic. Tusk a vorbit aici despre importanţa cooperării cu Turcia când vine vorba şi despre criza imigraţiei, dar şi despre a ţine cont de poziţia Ciprului care, aşa cum ştim, se opune aderării Turciei. Tusk a reluat avertismentul că fără controlul graniţelor externe Schengen nu va mai exista. El a menţionat însă o cifră destul de importantă în deschiderea reuniunii şi anume 1,5 milioane de imigranţi ilegali care au intrat pe teritoriul Uniunii în acest an.

Tot vorbind de cifre, liderii au pe agendă şi acordarea a trei miliarde de euro Turciei ca ajutor pentr refugiaţi. Premierul belgian spunea la sosire că nu va semna un cec în alb pentru Turcia. Am remarcat şi declaraţiile altor lideri europeni, pentru că există diferenţe de opinii legate de paşii de urmat în această cooperare cu Turcia. Franţa şi Germania au pledat pentru ajungerea la un acord cu Ankara în această seară, pentru a stopa afluxul de imigranţi. Italia, Irlanda, dar şi alte state, şi-au nuanţat declaraţiile şi au pledat ca Turcia să rezolve problemele cu Rusia, dar şi cele legate de drepturile omului. Chiar şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a insistat, la sosire, pe respectarea democraţiei şi întoarcere la masa negocierilor cu minoritatea kurdă. La rândul său, premierul turc, Ahmet Davutoglu, prezent aici, la Bruxelles, a spus că este o zi istorică în procesul aderării Turciei la Uniunea Europeană. Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la summit, unde va reprezenta România. Aşteptăm la final declaraţiile. Un summit care se anunţă destul de tensionat ca poziţii ale statelor membre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie