În toată ţara sunt organizate parade, ceremonii şi spectacole dedicate Zilei Naţionale

Mâine este Ziua Naţională a României. În urmă cu 97 de ani, la data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia era adoptată Proclamaţia prin care se atesta unirea Transilvaniei cu România. În capitală şi în toată ţara sunt organizate parade, ceremonii şi spectacole dedicate Zilei Naţionale.

Reporter: Nicoleta Stoian – Şeful statului şi primul ministru se numără printre cei care vor asista la parada militară ce va avea loc mâine în Piaţa Constituţiei din capitală. Înainte de a se duce la manifestare, preşedintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj românilor de la Palatul Cotroceni. Premierul Dacian Cioloş a transmis încă de astăzi un mesaj pe facebook în care afirmă că nevoia de a fi împreună rămâne un ţel pentru românii din întreaga lume, iar acest sentiment ne poate face să vrem mai mult de la locul pe care îl numim acasă. La defilarea din faţa Palatului Parlamentului vor participa aproximativ 2600 de militari, peste 360 de mijloace tehnice şi 30 de aeronave, fiind anunţate şi unele noutăţi. Comandantul paradei, generalul maior Adrian Tonea.

Adrian Tonea: Pentru prima oară defilează un detaşament de răniţi în teatrul de operaţii din Afganistan şi Irak comandaţi de colonelul Augustin Pegulescu. De asemenea, în premieră defilează comandamentul Diviziei Multinaţionale, precum şi câteva elemente de noutate de tehnică atât ale Ministerului Apărării Naţionale cât şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Reporter: Traficul în zona în care va avea loc parada şi pe arterele care converg către aceasta va fi restricţionat mâine între orele 5:00 şi 15:00. Astfel, nu se va circula pe Calea 13 Septembrie, pe strada Izvor, pe bulevardul Naţiunile Unite, pe strada Haşdeu şi nici pe Splaiul Independenţei. De asemenea, vor fi închise bulevardele Unirii, Regina Maria, George Coşbuc şi Calea Rahovei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie