2015. december 2

Románia Nemzeti Ünnepe alkalmából ünnepi ülést tartott a Szenátus

A Szenátus szerdai plénumán, Románia Nemzeti Ünnepének szentelt ülés keretében, Dacian Cioloş miniszterelnök kifejtette, hogy az új kormány célkitűzései között szerepel a jogállam megerősitése és a közigazgatási reform. A szenátus plénumán elhangzott beszédében úgy Dacian Cioloş kormányfő, mint Emil Constantinescu volt álalmfő egységre szólitott. A szociáldemokraták szerint is csakis „összefogva, egységben maradva folytathatóak elődeink erőfeszitései”.”A román társadalom valós átalakitásáért minden állampolgárnak nagyobb felelősséget kell tanusitania”, hangsúlyozta a Szocáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakció-vezetője, Mihai Fifor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.02)

Az amerikai-román diplomáciai kapcsolatok felvételének 135.-ik évfordulója

A washingtoni képviselőház határozatot fogadott el az amerikai-román diplomáciai kapcsolatok 135 évvel ezelőtt történt felvételének megünneplése alkalmából. A határozat nagyra értékeli Románia vállalását a NATO keretében, valamint szövetséges államként betöltött kúlcsfontosságú szerepét. Románia washingtoni nagykövetsége szerint, az Egyesült Államok ezáltal hivatalosan elismeri Románia rendkivül fontos szerepét úgy az Észak-Atlanti Szövetség keretében, mint a nemzetközi közösségben és a térségben, közölte a román közszolgálati rádió washingtoni tudósitója. Az emlitett határozat kitér a deveselui NATO rakétavédelmi-bázis fontosságára is, a román-amerikai együttműködés jelentőségére a Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, akácsak Románia szerepére a NATO által szervezett hadgyakorlatokban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

A szociáldemokraták megszavazzák a parlamenti mentelmi jog megvonását

A szociáldemokraták megszavazzák a parlamenti mentelmi jog megvonását abban az esetben, ha a bűnvádi eljárások megkezdését, illetve az illető honatya letartóztatását kérik, nyilatkozta Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, hozzáfűzve, hogy azok, akik nem tartják tiszteletbe a párt döntéseit, vállalniuk kell a következményeket. Dragnea egyben közölte, hogy a jövőbeli választások távlatában a Szocáldemokrata Pártra (PSD) és jelöltjeire vonatkozó Etikai és Viselkedési Kódexet a párt Országos Tanácsának december 9-i ülésén vitatják meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

A jövő júniusig zárva marad a forgalom előtt a Konca és Szelistye közötti autópálya-szakasz

A jövő júniusig zárva marad a forgalom előtt a Konca és Szelistye közötti autópálya-szakasz, közölte az Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR). Mint ismeretes, szeptemberben repedések jelentek meg az aszfalton, mivel a kivitelező cég rossz minőségű anyagot használt. Noha, a CNADNR közlése szerint kezdetben az emlitett útszakaszt legtöbb másfél hónapra zárták le, az egyik olasz épitőcéggel megkötött szerződésben felmerült műszaki és jogi problémák miatt nem sikerült befejezni a javitásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Románia a tavaly több mint félmiliárd eurót forditott kutatásra-fejlesztésre

Románia a tavaly több mint félmiliárd eurót forditott kutatásra és fejlesztésre, s az emlitett összeg csaknem fele európai alapokból, illetve a költségvetésből származott. Az EU szintjén, kutatásra és fejlesztésre Románia utalta ki a legalacsonyabb összeget, amely kevesebb mint 0,5%-ot jelentett a GDP-ből. Az európi államok összesen 285 miliárd eurót forditottak az emlitett területre, azaz több mint 2% a GDP-ből, mig a balti országok bruttó belső termékük 3%-át utalták ki e területnek, derült ki az Eurostat legutóbbi elemzéséből.A romániai kutatási és fejlestési terület jellegzetessége a nonprofit szféra hiányzása és az egyetemek gyenge részvétele, mutatnak rá az Európai Statisztikai Hivatal adatai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)/rganciu