Sarah (Franţa): România mea

Am rugat-o pe Sarah (Franţa) să ne transmită câteva gânduri despre ţara noastră. Sarah nu a vizitat România, dar are prieteni români. O privire inedită şi suprinzătoare, pe care vă invităm să o descoperiţi în rândurile următoare.

« Dacă aş avea o baghetă magică, mi-aş dori să pot să fac să dispară ideile urâte, preconcepute pe care unii chiar le mai au.
« România ni-i trimite pe romi aici ! », sunt scandalizată ! Adevărul este însă acesta : « În Europa, rom este un termen politically correct, care desemnează un ansamblu de grupuri foarte eterogene », deci poporul rom nomad vine de pretutindeni ! Rom nu înseamnă Român !!!
« România este văzută ca ţara lui Dracula, a Gărzii de Fier, a lui Ceauşescu, a orfelinatelor şi a cerşetorilor de pe stradă ». Toate acestea ţin de trecut, ţara le-a depăşit şi îşi construieşte viitorul.
Eu aş vrea să transmit acest mesaj, care par simplu, însă veridic :
România, ţară vecină cu Ungaria, Ucraina, Moldova, Bulgaria şi Serbia şi-a serbat la 1 decembrie cea de-a 89-a aniversare a marii uniri dintre Transilvania şi România. Este o ţară cu o istorie bogată, dar care rămâne puţin cunoscută.
Drapelul său este roşu, galben şi albastru : Franţa are adeseori ocazia să întâlnească aceste trei culori în competiţiile fotbalistice sau de rugby. Gimnastica românească este de talie internaţională, după victoria istorică a Nadeiei Comăneci. Franţa « se teme », deci, de această ţară în sport.
Este o ţară bogată şi pentru varietatea sa regională : Delta Dunării, Bucovina (mănăstiri pictate, clasate în Patrimoniul Umanităţii de către Unesco), staţiunile termale şi Carpaţii – toate acestea sunt veritabile centre de interes pentru turişti.
Din punct de vedere meteo, anotimpurile par mai dure decât în Franţa : ierni lungi şi uneori severe (din decembrie la începutul lui martie), veri călduroase (iunie-începutul lui septembrie) şi o toamnă lungă (septembrie-noiembrie).
Lumea în care trăim este prinsă într-o tornadă de neînţelegere şi ură.
Îi doresc României să fie un exemplu în ce priveşte diversitatea sa religioasă : Ortodoxia domnină net, Biserica Catolică (de rit latin) este puternică în Transilvania, iar bisericile neoprotestante (adventistă, baptistă, penticostală…) sunt în creştere la ţară – Islamul nu este prezent decât în zona Mării Negre. Conflicte religioase ? Nu cred că există.
Nu am pus încă piciorul pe pământ românesc dar, auzind toate comentariile pozitive despre poporul român primitor, deschis, despre peisajele sale grandioase, impresionante şi înspăimântătoare, mi-aş dori să merg împreună cu familia şi să îi ajut pe copii să descopere o cultură excepţională.
În plus, limba română este o limbă latină şi nu cred că ar fi prea mari probleme de înţelegere. În sfârşit, se zice că « francezii nu se prea stresează cu limbile străine » : oare nu cumva şi aceasta este tot o idee preconcepută ?
Pentru a încheia, urez tuturor românilor La mulţi ani !
Autor : Sarah, Champs de Marne
Reporter şi traducător: Carmen Ionescu

RADOR – 2 decembrie 2015