THE DAILY MAIL: Procurorii români arestează un suspect pentru tentativă de provocare a unei explozii

Procurorii români l-au arestat pe un membru al grupului ultranaţionalist maghiar HVIM, suspectat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv în oraşul transilvănean Târgu Secuiesc, în cursul serbărilor de marţi de ziua naţională.
Peste un milion de maghiari trăiesc în România, majoritatea în trei judeţe din centrul Transilvaniei, un teritoriu aflat la poalele Carpaţilor care a aparţinut Budapestei până în 1918, dar acum se află departe de graniţa ungară.
HVIM este un grup ultranaţionalist care visează la „Ungaria Mare” şi are o filială românească. Târgu Secuiesc este un orăşel din judeţul Covasna, plin de case în culori pastelate şi numit în limba maghiară Kezdivasarhely.
Procurorii de la unitatea anti crimă organizată şi terorism DIICOT au anunţat marţi că l-au reţinut pe suspect, fără a-l numi însă.
„Există suspiciunea rezonabilă că […] acuzatul, un membru important al filialei româneşti a HVIM, şi-a procurat mijloacele şi instrumentele necesare pentru a construi un dispozitiv exploziv improvizat pe care urmărea să-l detoneze în Târgu Secuiesc în cursul celebrării sărbătorii de pe 1 decembrie”, a afirmat DIICOT într-un comunicat de presă.
Nu este clar dacă această tentativă de atac a trecut cumva mai departe de faza de planificare, însă procurorii au afirmat că au confiscat în cursul raidurilor lor „materiale şi dispozitive” ce ar fi putut răni cetăţenii. Ei nu au specificat unde au avut loc raidurile.
Marţi continua în toată România sărbătorirea zilei naţionale.

Articol de Luiza Ilie

THE DAILY MAIL (Marea Britanie), 1 decembrie 2015 (Reuters)

Traducere: Andrei Suba