2015. december 3

Az utóbbi 25 évben 2015 volt a legjobb esztendő a román közszolgálati rádió történetében

Az utóbbi 25 évben 2015 volt a legjobb esztendő a román közszolgálati rádió történetében, nyilatkozta Ovidiu Miculescu, a Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója.A román rádió éves beszámolója alkalmából tartott sajtóértekezleten Ovidiu Miculescu kihangsúlyozta, hogy az intézmény továbbra is megörzi megbizhatóságát, s erről tanuskodik az a csaknem öt millió hallgató, akik naponta a közszolgálati rádió műsorait hallgatják. „2016-ban a Román Rádió az online-szolgáltatás fejlesztésére, valamint a központi és a területi studiók levéltárainak modernizálására összpontosit”, fűzte hozzá az intézmény elnök-vezérigazgatója, Ovidiu Miculescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Feloszlatják az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanácsot

Feloszlatják az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanácsot (CNE), amely a plágiummal gyanúsított magas rangú közhivatalnokok ügyében hivatott eljárni, és egységes szabályozást vezetnek be a doktori disszertációk eredetiségének vizsgálatánál, jelentette be csütörtökön Adrian Curaj oktatási miniszter. Az oktatási miniszter szerint az intézkedéssel a doktori cím tekintélyét próbálják visszaadni, a kormány által meghirdetett szakmaiság és átláthatóság jegyében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

A szenátus jóváhagyta Dan Şova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatását

A szenátus csütörtökön jóváhagyta a korrupcióval gyanusitott Dan Şova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatását. Dan Şovát most ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét. Az újabb ügyben a titkos szavazáson 95-en támogatták, 30-an ellenezték az előzetes letartóztatás engedélyezését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

A bukaresti törvényszék jóváhagyta az Astra biztosító elleni csődeljárást

A bukaresti törvényszék jóváhagyta az Astra biztosító elleni csődeljárást, amelyet a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) már augusztusban kezdeményezett, amikor a társaságtól megvonta a működési engedélyt. A döntés nem végleges, a tulajdonosok jogorvoslati kérelmet nyújthatnak be. Az Astra romániai ügyfelei közül több mint 57 ezren fordultak kártérítési kérelemmel az állami garanciaalaphoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.03)

Az államfő nem kegyelmez meg a börtönbűntetésre itélt Monica Iacob Ridzinek

Klaus Iohannis államfő nem kegyelmez meg Monica Iacob Ridzinek, akit ez év február 5-én öt évi letöltendő börtönbűntetésre itéltek. Az államfő elutasitotta Gheorghe Mencinicopschinak, az Élelmezési Kutatóintézet volt igazgatójának ez irányú kérését is, akit 2014 augusztus 8-án nyolc évre itéltek el. Az információt az Elnöki Hivatal megerősitette. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.03)