Cadouri de Moș Nicolae la Radio România Muzical

art-img1-1375191-cooper_prokofievRadio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, a pregătit o serie de cadouri muzicale de Moș Nicolae.

Petrică și lupul la Hollywood

Pentru toți copiii de la 4 la 99 ani, duminică, 6 decembrie, de la ora 13.05, va fi difuzată noua producție “Petrică și lupul la Hollywood” lansată la nivel internațional pe 13 noiembrie 2015. Este vorba despre un album bazat pe povestea muzicală binecunoscută semnată de compozitorul rus Serghei Prokofiev, adaptată pentru copiii de astăzi (de altfel, albumul a fost lansat împreună cu o aplicație pentru Ipad, prin care cei mici pot interacționa cu personajele animate ale poveștii). Inedit este și faptul că naratorul poveștii este un celebru rocker, Alice Cooper, care a declarat, așa cum poate fi ascultat și la Radio România Muzical în 6 decembrie: „Cred că toți ne aducem aminte mai ales de muzică decât de povestea citită. Pentru mine, a fost o întoarcere în timp, când aveam 5,6,7 ani și eram în Michigan. Mi-o aduc aminte pe mama care-mi punea această înregistrare și cum urmăream muzica definind personajele. Nu am fost niciodată implicat într-o producție pentru copii și după 45-50 ani de activitate, când apare ceva ce nu ai mai făcut niciodată, sari în sus și spui: „Da, vreau să încerc asta!” 

“Petrică și lupul la Hollywood” – o veritabilă piesă de teatru muzical radiofonic – este și parte a campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”, derulată la www.romania-muzical.ro/votează2015.

În direct de la Teatrul Metropolitan din New York

Sâmbătă, 5 decembrie debutează, la Radio România Muzical, cea de a 17-a stagiune de transmisiuni directe de la Opera Metropolitan din New York, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate teatre lirice din lume. Primul dintre cele 10 spectacole comentate în direct în stagiunea 2015-2016 este “Boema” de Giacomo Puccini, un simbol pentru Teatrul Metropolitan (1275 de reprezentații de-a lungul istoriei teatrului). În distribuție figurează alături de două voci de calibru, tenorul Ramon Vargas și soprana Barbara Frittoli, și baritonul născut în România, Levente Molnar, în rolul Marcello. Levente Molnar (32 ani) s-a născut la Remetea (județul Harghita), a studiat la Academia de Muzică din Oradea și după absolvire, a devenit angajat al Operei de la Budapesta, un prim pas dintr-o carieră importantă care l-a purtat ulterior pe scene dintre cele mai importante.

Levente Molnar a debutat pe scena Teatrului Metropolitan din New York în 23 noiembrie 2015, într-o serie de spectacole cu “Boema” pucciniană (cea mai consistentă vocalitate a serii l-a numit un critic new-yorkez).

Spectacolul din 5 decembrie, care începe la ora 20.00, transmis în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural este, deci, o ocazie de a (re)descoperi o voce de calibru, născută în România. În pauza transmisiunii directe comentate de Luminița Arvunescu va fi difuzat și un interviu cu Levente Molnar.

Toate spectacolele transmise în direct de la Teatrul Metropolitan din New York pot fi reascultate pe site-ul Radio România Muzical (www.romania-muzical.ro) timp de 7 zile de la data difuzării în direct.

În direct de la Scala din Milano

Un simbol absolut al teatrului liric, Teatrul Scala din Milano își deschide stagiunea, în mod tradițional, pe 7 decembrie, cu un spectacol pe care, tot în mod tradițional, Radio România Muzical îl transmite în direct.

Pe 7 decembrie 2015, de la ora 19.00, poate fi ascultată în direct opera “Giovanna d’Arco” de Giuseppe Verdi, cu super-vedeta Anna Netrebko în rolul principal. Este un debut de stagiune cu semnificații speciale, fiind vorba despre prima stagiune gândită de noul manager al Scalei milaneze, dirijorul Riccardo Chailly, care a preluat de la Daniel Barenboim directoratul teatrului. În pauza transmisiunii directe poate fi ascultat un interviu cu Riccardo Chailly despre proiectele sale viitoare, unul dintre acestea fiind și punerea în scenă a unor opere uitate, cum este și “Giovanna d’Arco” de Giuseppe Verdi. Bineînțeles, un punct de interes major este și evoluția sopranei Anna Netrebko, care a înregistrat această operă, dar nu a jucat-o niciodată pe scenă.

Spectacolul poate fi ascultat în direct și la Radio România Cultural, sub genericul “Seara de operă”, realizator Luminița Arvunescu.