Proiecția filmului românesc “Aliyah DaDa”, regia: Oana Giurgiu, la Festivalul Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim, 9 decembrie 2015, ora 17:00

Festivalul Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim se va desfăşura în perioada 7-12 decembrie 2015 la Cinemateca din Ierusalim. Ediţia din acest an celebrează 50 de ani de la înființarea Jerusalem Foundation.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, în cadrul secțiunii  ”Jewishness around the world” a programului, România va fi reprezentată de filmul documentar ”Aliyah DaDa” (2014, 115 minute, regia Oana Giurgiu), proiectat în premieră în Israel. Oana Giurgiu, regizoarea filmului, va fi prezentă la festival și va participa la sesiunea de Q&A de după proiecție.

Aliyah DaDa (2014, 115 minute, subtitrare în limba ebraică)

09.12.2015, ora 17:00, Sala 3 – Cinemateca din Ierusalim

Bilete: *9377 sau online http://jer-cin.org.il/website/modules/films/film.aspx?fid=5859 

Regia: Oana Giurgiu

Sinopsis: Filmul este o incursiune personală, bine documentată a autoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală, dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric mare cu interviuri, amintiri și istorii individuale. Aliyah DaDa  urmărește emigrația evreilor din România către Palestina, surprinzând și relațiile acestora cu românii, în cei peste 130 de ani scurși de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfășurat aceste valuri de emigrație va revela adevărata istorie a României și a Europei de Est, precum și cea a nașterii statului Israel. Filmul abordează subiecte delicate pentru istoria României și a comunității evreiești, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Documentarul a fost bine primit de critică și de public la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, în toamna anului trecut, când a avut premiera mondială.

Wesite film: http://aliyahdada.com/

Festivalul Internațional de Film Evreiesc de la Ierusalim are loc în fiecare an în luna decembrie, timp de 6 zile. În cadrul festivalului sunt proiectate peste 50 de filme din Israel și din străinătate (lungmetraje, documentare, scurtmetraje, filme de animație și de avangardă) care explorează religia iudaică, istoria poporului evreu, cultura evreiască, muzica evreiască și israeliană, Holocaust, viața contemporană în Israel și în diaspora evreiască, relația dintre iudaism și religiile lumii, precum și rolul identității evreiești în Statul Israel. Festivalul include, pe lângă proiecțiile de filme, o gală de deschidere, evenimente speciale, spectacole live și workshopuri. O atenție deosebită este acordată temei Holocaustului, care este partea cheie a festivalului – cu susținerea Centrului Multimedia pentru Studierea Holocaustului”Joan Sourasky-Constantiner”.

Programul complet al festivalului: http://jer-cin.org.il/website/modules/films/Program.aspx?id=677