2015. december 7

Közigazgatási reformtervezetet dolgoz ki a kormány

A kormány törvénytervezetet dolgoz ki a közigazgatás és a köztisztviselői tisztség megreformálására, nyilatkozta Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes a szociáldemokrata szenátorokkal folytatott megbeszélések után. Az általa Közigazgatási Kódexnek nevezett dokumentumot megvitatás és jóváhagyás végett a parlament elé terjesztik.”Egy modern projektet akarunk kidolgozni, amely a változást illetően a sújt a központi és a helyi közigazgatásra, és ezen belül – egyebek mellett – a prefektusi tisztségre  és a felkészültségi szintre helyezi”, fűzte hozzá Vasile Dîncă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

A nagy szakszervezeti konföderációk a Szociális Dialógus Hárompárti Tanácsának összehivását szorgalmazzák

A nagy szakszervezeti konföderációk képviselői Dacian Cioloş miniszterelnöktől a Szociális Dialógus Hárompárti Tanácsának összehivását kérték az országos minimálbér és a jövő évi költségvetés tervezetének megvitatásáért. A szakszervezeti vezetők szerint a kormányfőnek nyitott magatartásra kell helyezkednie a szakszervezetek, a munkaadói érdekképviseletek és a kormány közötti tárgyalást illetően. Sajtóközlemény szerint a szakszervezetek elégedetlenslégüknek adtak hangot a gazdasági növekedések méltánytalan elosztása miatt, amely – véleményük szerint – előnybe helyezi a tőkével és nagy jövedelemmel rendelkező cégeket. A szakszervezetek szerint aggasztó a társadalmi megosztottság is, melynek nyomán a lakósság több mint 40%-a szegénységi kockázatnak van kitéve. Másrészt, a kormány bejelentette, hogy szerdán nyilvános vitát tart a Victoria palotában a jövő évi költségvetés prioritásairól és e tervezet struktúrájáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

A prefektusi intézményeknek nyilvánosságra kell hozniuk a téli karbantartásra vonatkozó,folyamatban levő szerződéseket

A prefektusi intézményeknek szerdáig saját honlapjukon nyilvánosságra kell hozniuk, megyék szerint, a téli karbantartásra (hóeltakaritás, az országutak, európai utak, autópályák járhatósága) vonatkozó, folyamatban levő szerződések helyzetét, közölte hetfőn Petre Tobă belügyminiszter a Sürgösségi Helyzetek Országos Bizottsgának ülésén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Több mint 900 vidéki környezetben élő személy vett részt szakképesitő tanfolyamokon

Teleorman, Dâmboviţa és Prahova megyékben több mint 900 vidéki környezetben élő személy vett részt szakképesitő és továbbképzési tanfolyamokon egy uniós finaszirozásba részesült projektnek köszönhetően. A 15 millió értékű projekt képviselője, George Enescu, szerint a szakképzési tanfolyamok részvevői a munkaerő piacon keresett mesterségeket választották (gyermek- és idősgondozás, pincér stb.), mig azok, akik továbbképzésen akartak részt venni, a vállalkozói és informatikai tanfolyamokra iratkoztak be. A projektet 20 hónappal ezelőtt ültették gyakorlatba azon személyek számára akiknek semmi esélyük nem volt munkahely találásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Január 1-től ideiglenesen gyakorlatba ültetik az EU és Ukrajna között létrejött társulási és szabadkereskedelmi egyezményt

Január 1-től ideiglenesen gyakorlatba ültetik az EU és Ukrajna között létrejött társulási és szabadkereskedelmi egyezményt. Az erre vonatkozó döntést hétfőn közölték, Brüsszelben, az Európai Unió és Ukrajna közös társulási tanácsán, amelyen kiértékelték  Ukrajna által elért eredményeket. Az Európai Unió üdvözölte az Ukrajna által elkönyvelt fejlődést a reformok gyakorlatba ültetése terén, nyilatkozta Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.Másrészt, a brüsszeli hatóságok továbbra is elitélik a Krim-félsziget Oroszországhoz való csatolását, kijelentve, hogy azonnal alkalmazni kell a Minszk-i megállapodás előirásait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.07)