Să participăm la Ziua Acțiunii – COP21 a Conferinței Paris Climat 2015 !

„Dragi prieteni români, suntem la jumătatea crucialei Conferințe a Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice care se desfășoară la Paris din 30 noiembrie până pe 11 decembrie.

Delegații din 195 de țări poartă în capitala franceză negocieri maraton pentru a formula astăzi un proiect de acord cel mai reușit posibil, înainte de arbitrajele politice. Sub un puternic impuls dat pe 30 noiembrie la Paris de către 150 de șefi de Stat și Guvern, printre care Președinții Franței și României, negociatorii au ca misiune să reconcilieze tendințele maximaliste și minimaliste și să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii climatice la 2 grade Celsius.

Data de 5 decembrie 2015 marchează la Paris, Ziua Acțiunii – COP21 care are ca scop punerea în valoare a eforturilor Statelor, dar și ale actorilor non-statali și evidențierea necesității, fezabilității și puterii acțiunii multiplilor actori în favoarea mediului.

Personalități eminente din lumea întreagă vor ilustra astăzi prin intervențiile lor angajamentul și susținerea tuturor pentru acordul de la Paris.

În România, numeroase personalități de cel mai înalt nivel și-au unit vocile pentru a spune « Toți împreună pentru Paris Climat 2015 ! ». Sunt onorat să îi regăsesc printre aceste personalități pe domnul Dacian Cioloș, Prim ministru al României, pe domnul Raed Arafat, Secretar de stat pentru situații de urgență, pe doamna Laura Codruta Kovesi, procuror șef al Direcției naționale anticorupție, precum și personalități ale societății civile precum domnul Nicușor Dan, președinte al asociației « Salvați Bucureștiul» și artiști precum cantautorul Keo.

Sunt în mod special recunoscător doamnei Medeea Marinescu, Ambasadoarea Paris Climat 2015, grație căreia mesajul COP 21 a rezonat în România  într-un mod deosebit.

Duceți mai departe aceste mesaje distribuindu-le pe rețelele de socializare de pe pagina Facebook a ambasadei Franței  folosind hashtag-ul #ZiuaActiuniiCOP21 și exprimați-vă susținerea pentru acordul de la Paris împotriva schimbărilor climatice.

Pentru Ziua Acțiunii, Institutul francez din București își deschide porțile pentru ca voi să puteți urmări în direct secvențele cheie, intervențiile și dezbaterile Zilei Acțiunii de la Paris, precum și să descoperiți tot ce doreați să știți despre COP21 și lupta împotriva schimbărilor climatice. Puteți, de asemenea, să admirați expoziția de fotografie care cuprinde lucrările câștigătoare ale concursului « E-Climat » organizat cu susținerea Engie, disponibile și în cartea electronică « Parlez-vous Paris Climat? Tematicile COP21 ilustrate în imagini».

Alăturați-vă acțiunii !

François Saint-Paul  – Ambasadorul Franței în România ”