Campanie electorală în Spania

Campania electorală e în plină desfăşurare în Spania, iar propunerile candidaţilor vizează atât chestiuni economice, cât şi soluţii în problema valului de refugiaţi.
Platforma „Poletica” alcătuită din peste 500 de organizaţii neguvernamentale a analizat propunerile electorale ale principalelor şase partide din Spania în perspectiva alegerilor din 20 decembrie. Poletica a tras următoarele concluzii: în privinţa fiscalităţii, toate partidele promit lupta împotriva evaziunii, dar măsurile privind impozitele sunt diferite, în timp ce Partidul Socialist Podemos şi UPyD propun impozite mai mari pentru cei bogaţi şi pentru companiile mari, Partidul Popular şi Ciudadanos vin cu măsuri care afectează buzunarul tuturor cetăţenilor. La capitolul politici sociale, partidele de la stânga eşichierului politic îşi afirmă intenţia de a garanta asistenţă medicală pentru toţi cetăţenii, indiferent de situaţia lor administrativă. Amintesc că bugetul pentru sănătate a fost unul dintre cele mai afectate de reducerile guvernului conservator de la Madrid, care a impus obligativitatea coplăţii medicamentelor şi a tăiat asistenţa medicală pentru cei care nu contribuie la asigurările sociale. Dacă aruncăm o privire peste protecţia socială, partidele de stânga – Podemos, Partidul Socialist şi UPyD – propun un venit minim garantat pentru persoanele vulnerabile. De asemenea toate partidele, mai puţin Partidul Popular şi Ciudadanos, propun o alocaţie pentru copii, în prezent doar copiii ai căror părinţi câştigă sub venitul minim pe economie beneficiază de un ajutor minim. Pentru că în Spania şomajul continuă să fie o mare problemă rata acestuia fiind de aproximativ 22%, programele electorale conţin propuneri concrete legate de contracte de muncă stabile şi facilităţi pentru firmele care fac angajări. În privinţa salariului minim pe economie care acum este de aproximativ 650 de euro pe lună toate formaţiunile afirmă că doresc să-l majoreze. Transparenţa, ieftinirea energiei electrice şi politica externă sunt alte teme mari din programele politice analizate de platforma „Poletica”. Organizaţia atrage atenţia asupra abordării conflictelor internaţionale şi a cooperării pe care politicienii par să le aprecieze ca minime din punct de vedere al importanţei. Criza refugiaţilor în schimb pare să fie o temă de interes, deoarece aproape toate partidele includ propuneri privind protecţia acestora. Controlul vânzării armelor în ţările aflate în conflict este un punct interesant din programele partidelor şi doar două dintre acestea – Partidul Socialist şi Uniunea Populară, ambele formaţiuni de stânga – promit control ferm în acest sens.
Premierul în exerciţiu Mariano Rajoy susţine că va câştiga alegerile, dar are trei conracandidaţi care au avansat mult în sondaje în condiţiile în care erau practic necunoscuţi în 2011, când şeful executivului a preluat puterea. E vorba de Albert Rivera, de la partidul de centru Ciudadanos, socialistul Pedro Sánchez şi Pablo Iglesias, de la extrema stângă Podemos. În aceste condiţii, analiştii preconizează că pe 20 decembrie va fi cel mai strâns scrutin naţional din Spania din ultimele decenii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)