Revista presei internaţionale, 8 decembrie 2015

RADOR (7 decembrie) – Presa internaţională comentează unele decizii luate de marile puteri în ce priveşte lupta împotriva Statului Islamic, dar şi pentru combaterea încălzirii globale.
NATO respinge posibilitatea de a trimite trupe în Siria, unde să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat ziarului austriac „Tages-Anzeiger”. „Această posibilitate nu se află pe agenda Alianţei şi nici pe cea a aliaţilor noştri. SUA au nu număr limitat de trupe speciale la sol, iar obiectivul nostru este întărirea forţelor locale. Nu este un obiectiv simplu, dar este singura opţiune”, a subliniat Jens Stoltenberg în interviul său. „La Repubblica” îl citează, la rândul său, pe Jens Stoltenberg, care insistă că NATO trebuie să reuşească să exporte stabilitate fără să fie nevoie să trimită trupe la sol. „Al-Arabiya” reaminteşte că săptămâna trecută preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că decizia sa de a trimite forţe speciale suplimentare în Irak pentru a lupta împotriva ISIL nu este un indiciu al faptului că SUA intenţionează o invazie în Irak precum cea din 2003. În recentul său discurs, preşedintele Obama a explicat încă o dată deciziile pe care administraţia sa le-a luat în ultima lună în ce priveşte lupta împotriva ISIL, remarcă „New York Times” şi continuă: „Pentagonul a hotărât să trimită trupe în Irak şi Siria pentru operaţiuni speciale; s-a luat decizia de lansare a atacurilor aeriene împotriva instalaţiilor petroliere care asigură mare parte din finanţele ISIL. În plus, secretarul american de stat, John Kerry, a subliniat că trebuie stopat războiul în Siria, astfel încât toate părţile să se concentreze pe inamicul comun, ISIL”. „Washington Post” punctează că „preşedintele Obama nu a profitat de discursul său rostit la o oră de vârf ca să evidenţieze vreo schimbare majoră în lupta împotriva Statului Islamic, luptă despre care a tot spus că necesită nişte ani ca să poată fi finalizată şi în care nu va fi nevoie de o implicare militară prea mare din partea SUA”.
„După atentatul din California, SUA îşi vor revizui politica de vize”, titrează „O Globo” din Brazilia şi îl citează pe Barack Obama, care a declarat că „SUA vor revizui programul de vize speciale, de care beneficiază în prezent 38 de ţări, şi vor înăspri verificarea persoanelor la frontiere”. „Statele europene ar putea pierde viza Waiver” – notează „EU Observer” şi precizează: „Legislatorii americani se pregătesc să adopte o lege care ar putea duce la pierderea vizei waiver pentru statele Uniunii Europene care nu se conformează măsurilor stricte de securitate cerute de această lege. În plus, punctează ziarul european, Departamentul pentru securitate internă din SUA poate suspenda vizele waiver pentru ţările considerate „ameninţare iminentă la adresa securităţii naţionale”.
În Franţa se desfăşoară alegeri regionale, marcate de surprize. „Un triumf istoric pentru Frontul Naţional”, titrează „Courrier International”, subliniind scorurile extrem de ridicate ale partidului de extremă dreaptă obţinute în anumite regiuni. Formaţiunea politică a lui Marine le Pen conduce în 6 din cele 13 regiuni, notează „Le temps”. Partidul republican al lui Nicolas Sarkozy a încheiat scrutinul de duminică pe primul loc în doar patru regiuni – relevă „Financial Times”. În acelaşi timp, socialiştii preşedintelui François Hollande au ieşit învingători în trei regiuni, rezultat devastator pentru blocul politic socialist care până acum a deţinut supremaţia în toate regiunile, în afară de una, mai scrie „Financial Times”.
Negociatori din peste 190 de ţări au reluat la Paris dezbaterile în vederea ajungerii la un acord de combatere a efectelor schimbărilor climatice. “Catastrofa climatică ne pândeşte”, a avertizat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi a insistat că în această săptămână trebuie să se încheie un acord credibil, după cum subliniază „El Pais”. Între timp, China a emis pentru prima dată alertă maximă de poluare pentru capitala Beijing, anunţă ziarele internaţionale. „Alerta de cod roşu intră în vigoare marţi şi se încheie joi”, scrie agenţia chineză Xinhua şi precizează că în tot acest timp vor fi închise grădiniţele, şcolile şi liceele, vor fi suspendate lucrările de construcţie, va fi redusă activitatea de producţie în unele unităţi poluatoare şi va fi limitată circulaţia automobilelor.

(Magda Baciu)