2015. december 9

Efogadták a jövő évi költségvetés-tervezetet

A szerdai kormányülésen elfogadták a jövő évi költségvetés-tervezetet, mely szerint az oktatási, az egészségügyi, a védelmi és a belügyi tárca részesül a legnagyobb összegbe, mig a munkaügyi és szállítási minisztériumoknak utalják ki a legkevesebb pénzt. A tervezet legfeljebb 3 százalékos költségvetési hiánnyal számol, és 4 százalékosra becsüli a jövő évi gazdasági növekedést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Klaus Iohannis államfő összehivta az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát

Klaus Iohannis államfő csütörtökre összehivta az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát (CSAT). Az Elnöki Hivatal szerint az ülés napi rendjén szerepel, egyebek mellett, a  jövő évben külföldi küldetésekben részvevő román fegyveres erők alkalmazási tervezése, illetve a biztonsági téren különböző feladatokat teljesitő intézmények 2016-os költségvetési javaslatai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

A képviselőház hallgatólagosan elfogadta az ANI-törvény módositásait

A képviselőház szerdán hallgatólagosan elfogadta az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség működését szabályozó törvény módositásait, amelyeket az összeférhetetlenség megállapítása és megbűntetése tette szükségessé. Igy, azon személyek, akik esetében összeférhetetlenség merül fel, három évig nem tölthetik be tisztségüket, amelyekből az inkompatibilitás miatt zárták ki. Az ANI-törvény módositásairól a végső döntést a szenátus hozza meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

A Korrupció Elleni Küzdelem Világnapja

„Románia számottevő eredményeket könyvelt el a korrupció elleni küzdelemben és követendő példa lett a térségben”, nyilatkozta szerdán, Bukarestben, Hans Klemm amerikai és Paul Brummell brit nagykövet a  Korrupció Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.
Az amerikai nagykövet méltatta a korrupció által okozott közvetlen károk rekuperálására hivatott ügynökség létrehozását, mig a brit nagykövet megjegyezte, hogy Nagy-Britannia nemrég növelte az antikorrupciós törvény hatékonyságát azon brit társaságok megbűntetésére, amelyek más országokban korrupciós cselekedeteket követnek el. Daniela Nemoianu, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, kihangsúlyozta, hogy Romániában „a korrupció egy létfontosságú területet fogott át, nevezetesen az infrastruktúrát”. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „a korrupció a román szakembereket elvándorlásra késztette, s emiatt Románia gazdasági szempontból kevésbé attraktiv”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

David Cameron brit miniszterelnök bukaresti látogatása

David Cameron brit miniszterelnök európai turnéra indult Nagy-Britannia és az Európai Unió között fenntartott kapcsolatok átrendeződésének megvitatása érdekében. A brit kormányfő európai útjának részeként érkezett Bukarestbe. David Cameron megbeszéléseket folytatott Dacian Cioloş miniszterelnökkel, majd ezt követően ellátogatott a Colectiv szórakozóhelyre, ahol egy perc csenddel adózott és gyergyát gyújtott a 40 nappal ezelőtt történt tűzvészben életükett veszett 60 fiatal emlékére. A brit miniszterelnököt fogadta Klaus Iohannis román államfő is. David Cameron az Európai Tanács 2015. december 17–18-i ülésszaka  előtt érkezett Romániába. A brit kormányfő a múlt héten Bulgáriában volt hivatalos látogatáson. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Az Európai Bizottság egy újabb programot fogadott el Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködésére vonatkozóan

Az Európai Bizottság szerdán egy újabb, 230 millió eurónak megfelelő programot fogadott el Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködésére vonatkozóan. Az emlitett összeg nagy része a Regionális Fejlesztési Alapból származik. A program fontosabb célkitűzései a foglalkoztatás, a mobilitás és a határokon átivelő együttműködés növelése. Corina Creţu, regionális politikáért felelős európai biztos szerint e program elfogadása hozzájárul a határövezeti gazdaságok versenyképességének fokozásához.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Rozalia Gănciulescu