SINUZITA – cauze, simptome, tratament

Sinuzita reprezintă inflamația cavităților de aer din pasajul nazal. Domnul dr. Adrian Ilie, medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” explică ce cauzează infecția sinusurilor și cum poate fi tratata sinuzita.

dr. Adrian Ilie: Sinusurile paranazale sunt cavități aeriene situate în cadrul scheletului facial, învelite de mucoasă fină, o prelungire a mucoasei nazale. Inflamația acestei mucoase reprezintă sinuzita. La nivelul craniului există mai multe sinusuri: frontale, maxilare, etmoidale și sfenoidale, care se deschid sau drenează la nivelul foselor nazale prin intermediul unor orificii.

sinuzitaDin cauza faptului că mucoasa sinusală este o prelungire a mucoasei nazale, poate participa la inflamațiile acesteia și astfel orice rinită se poate complica cu o sinuzită, inflamația mucoasei blocând drenajul fluidului din sinusuri spre nas sau gât. Mucusul secretat în sinusuri cauzează presiune, durere și un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor. Sinusurile se mai pot inflama și din alte cauze: traumatisme directe, corpi străini, procese infecțioase dentare, procese tumorale, tulburări metabolice sau alergice.

Reporter: Ce anume favorizează apariția aceastei afecțiuni?

dr. Adrian Ilie: O serie de factori favorizează apariția unei sinuzite ca: deviația de sept nazal, rinita cronică hipertrofică, polipoza nazală.

Reporter: Sunt diferite stadii ale evoluției acestei afecțiuni?

dr. Adrian Ilie: Din punct de vedere evolutiv pot fi sinuzite: acute, subacute și cronice.

Sinuzita acută (cu debut brusc) este în mod obișnuit cauzată de o infecție virală și se dezvoltă deseori rapid. Durata este mai mică de 4 săptămâni și simptomele încep să dispară într-o săptămână. Sinuzitele acute, produse de bacterii, pot evolua spre sinuzita cronică în lipsa tratamentului adecvat.

Sinuzita cronică are o durată de peste 8 săptămâni și este cauzată de obicei de infecții bacteriene sau fungice. Sinuzita cronică poate duce la modificări permanente ale membranei mucoase care căptușește sinusurile.

Reporter: Sinuzitele dau complicații, care sunt acestea?

dr. Adrian Ilie: Complicațiile sinuzitelor sunt: craniene (osteomielita, meningita, abces cerebral), orbiculare (flegmon orbitar) sau la distanță (bronhopulmonare).

În funcție de sinusul afectat, sinuzitele pot fi: frontale, maxilare, etmoidale, sfenoidale. Când sunt afectate mai multe sinusuri concomitent se utilizează denumirea de polisinuzită. Interesarea tuturor sinusurilor de o anumită parte realizează tabloul unei pansinuzite.

Cele mai frecvente sunt sinuzitele maxilare. Ele se manifestă prin durere în treimea suborbitară, accentuată de strănut, tuse, efort fizic, aplecarea capului înainte, palpare, scurgere nazală mucopurulentă, edem al pleoapei inferioare, scăderea percepției mirosului, uneori percepția unui miros neplăcut, obstrucție nazală (nas înfundat), subfebrilitate sau chiar febră ridicată, tuse cu expectorație mucopurulentă din cauzasecrețiilor nazale care se scurg în faringe. În sinuzita maxilară odontogenă (de cauza dentară), puroiul este, de regulă, fetid și dintele de la care s-a propagat infecția se simte mai lung și este dureros.

Diagnosticul este susținut de examenul ORL, examenul radiologic al sinusurilor sau tomografie computerizată.

Reporter: Care este tratamentul pentru sinuzite în diferitele stadii ?

dr. Adrian Ilie: Tratamentul medicamentos constă în aplicarea locală de substanțe vasoconstrictoare, antiinflamatoare, antibiotice sub formă de pulverizații, instilații, aerosoli. Pe cale generală se administrează antibiotice, antiinflamatoare, mucolitice și antitermice.

Puncția sinusală are atât valoare diagnostică, cât și terapeutică. Dacă după 8-10 puncții sinusale, susținute de general şi local, la spălătura nu apare lichid clar sau în prezența unei complicații, se impune tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical – efectuat, fie pe cale clasică, fie endoscopic – constă în deschiderea sinusului afectat, cu îndepărtarea procesului infecțios și asigurarea unui bun drenaj al sinusului.

Se vor trata și factorii favorizanți responsabili de cronicizare: deviația de sept nazal, polipi, rinita cronică hipertrofică.

Sinuzitele frontale, etmoidale sau sfenoidale sunt mai rare și dau complicații mai grave, atât craniene, cât şi orbitare. Se asociază frecvent unei sinuzite maxilare, reprezentand extensia procesului inflamator de la acest nivel, tratamentul fiind același: medicamentos și chirurgical.

Reporter: Ce trebuie să facem pentru a preveni apariția sinuzitelor ?

dr.Adrian Ilie: Modalități de reducere a riscului dezvoltării sinuzitelor: tratarea congestiei nazale cauzată de răceală sau alergii (poate ajuta la prevenirea infecției bacteriene a sinusurilor), evitarea contactului cu persoane care prezintă răceală și infecții virale de căi respiratorii superioare, evitarea fumatului de țigări, trabucuri și pipe (fumatul irită suplimentar mucoasa inflamată a sinusurilor). În cazul alergiilor, evitarea factorilor care declanșează atacurile alergice, evitarea respirării de aer uscat.

Interviu realizat de Emilia Radu


Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate.