Ucraina contestă noua preşedinţie rusă a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

Ucraina contestă noua preşedinţie rusă a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEN). România i-a predat ieri Moscovei conducerea acestui organism în cadrul celei de-a 33-a reuniuni a miniştrilor de Externe ai OCEN. După cum relatează reporterul Carmen Gavrilă, Kievul nu a fost singura voce critică la adresa Moscovei.
Reporter: Ambasadorul  ucrainean Teofil Bauer a pus la îndoială oportunitatea şi corecta funcţionare a preşedinţiei ruse în condiţiile în care Ucraina şi comunitatea internaţională consideră Rusia stat agresor, după anexarea ilegală a Crimeii. De altfel, Vasili Nebenzia, viceministrul rus de externe, a fost nevoit să explice şi cum va funcţiona preşedinţia ţării sale, în condiţiile în care Rusia a impus sancţiuni economice Turciei şi Republicii Moldova care sunt membre OCEN.
Vasili Nebenzia: Am insistat – şi vom mai face asta în timpul preşedinţiei ruse a OCEN –  că aceasta este o organizaţie economică şi trebuie ferită de chestiuni politice şi dialoguri care distrag organizaţia de la funcţiile sale de bază.
Reporter: Însă tocmai legat de această cooperare şi de excluderea politicului, oficialul rus a fost pus în faţa unor critici dure venite de la ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman.
Natalia Gherman: Sancţiunile comerciale ruse împotriva Republicii Moldova nu ajută nicidecum la dezvoltarea şi promovarea cooperării economice. Noi considerăm că sancţiunile comerciale ruse nu au nimic de-a face de fapt cu comerţul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie