Obiceiuri inedite de Crăciun

Crăciunul se referă, în cea mai mare parte, la sărbători, cadouri, veselie și slujbe religioase. Există multe elemente diferite care contribuie la sărbătoarea pe care am ajuns să o cunoaştem drept Crăciun, iar în unele părți ale lumii, puteți găsi tradiții și obiceiuri ciudate si bizare, care te fac să ridici din sprâncene. Iată câteva dintre cele mai ciudate lucruri pe care le fac oamenii de Crăciun, în lume.
În India, doar aproximativ 2,3% din populație sunt creștini, dar asta din cauza populației numeroase, vorbim de aproximativ 25 de milioane de oameni! Creștinii sărbătoresc Crăciunul aici cu o slujbă la miezul nopții și daruri, ca restul lumii, dar fără brazi sau pini ca decor, mulţumindu-se cu bananieri și arbori de mango în schimb.
Asta înseamnă că în locul brazilor de Crăciun aliniaţi în faţa caselor, puteţi vedea bananieri sau copaci de mango plini de beculeţe colorate, pe străzi. Indienii folosesc şi frunzele acestor copaci pentru a-şi decora casele.
Cehia, Slovacia – Dacă nu doriți să sărbătoriţi încă un Crăciun în solitudine, încercați asta: staţi cu spatele la ușă și aruncaţi un pantof peste umăr, în ziua de Crăciun! Dacă pantoful aterizează cu vârful spre ușă, felicitări, o să vă căsătoriţi în curând! Dar nu există niciun indiciu cu privire la cât timp va dura până vă veţi întâlni prințul mult visat.
Japonia – Nu e glumă – aşa cum curcanul de Crăciun este o nelipsit la masă, pentru japonezi este puiul de la KFC. De la începutul acestei campanii de marketing, cu patru decenii în urmă, KFC a fost asociat cu Crăciunul în mintea japonezilor, de generații, o tradiție care a trecut de la părinţi la copii, în ciuda începuturilor sale comerciale. Mai mult de 240.000 de kg de pui se vând în timpul Crăciun, de cinci până la zece ori vânzările lunare normale. „În Japonia, Crăciunul este egal cu KFC”.
Un alt aliment asociat cu Crăciunul în Japonia este prăjitura de Crăciun. Prăjitura cu frişcă, ciocolată şi căpsuni deasupraeste comandată cu luni în avans și este consumată în Ajunul Crăciunului. Orice prăjitură care nu se vinde, după data de 25 este nedorită. Din același motiv, femeile japoneze singure, care au peste 25 de ani, erau numite ‘Torturi de Crăciun’.
Venezuela – În capitala Caracas, înainte ca micuţii să meargă la culcare în Ajunul Crăciunului, leagă un capăt al unui șiret de degetul mare de la picior, lăsând celălalt capăt în afara ferestrei de la dormitor. Partea distractivă a celebrării Crăciunului este ziua  „aglomeraţiei dis-de-dimineaţă”. Străzile sunt închise circulaţiei maşinilor până la ora 8 am, pentru ca oameni să meargă cu rolele la serviciu, şi au obiceiul să tragă în drum de şireturile pe care le văd atârnând la geamuri.
Suedia – În 1966, o figurină de paie în formă de capră, înaltă de 13 de metri, a fost ridicată în piața orașului Gavle. La miezul nopții, în Ajunul Crăciunului, capra a luat foc. Dar orașul o construit-o an de an, și vandalii nu au încetat să o ardă! Până în 2011, capra a fost deja arsă de 25 de ori. Capra din Gavle a ars atât de des, încât casele de pariuri au început să parieze pe supraviețuirea ei, din anul 1988.
Ucraina – În loc de ornamente și beteală strălucitoare, brazii de Crăciun din Ucraina sunt acoperiţi cu păianjeni și pânze de păianjen artificiale. De ce gustul excentric pentru păianjeni? Potrivit folclorului local, o femeie săracă nu își puteau permite să decoreze un brad de Crăciun. Dar în dimineața următoare, când copiii ei s-au trezit, au găsit un copac acoperit cu pânze de păianjen, și când zorii zilei de Crăciun au atins plasa, au transformat-o în aur și argint, și familia nu a mai fost lăsată în nevoie niciodată. Prin urmare, se consideră că a vedea o pânză de paianjen în dimineața de Crăciun aduce noroc.
Codul Poştal al Moşului [H0H 0H0] – Unde vă trimiteţi scrisorile pentru Moş? La Polul Nord? La Atelierul lui Moş Crăciun? De fapt, Moş Crăciun are propriul cod poștal, H0H 0H0 (cu zerouri în loc de litera „o”) și se află în Canada, unde codurile postale sunt alfanumerice. Scrisorile – de tipul celor care ocolesc părinţii – nu sunt livrate, deoarece nu există nicio adresă centralizată pentru Kris Kringle. Dar în ultimii 30 de ani, voluntarii poştei canadiene l-au ajutat pe Moş Crăciun să răspundă la un milion de scrisori (în fiecare an!) de la copii din întreaga lume, în diferite limbi, inclusiv în alfabetul Braille. (6 decembrie – http://www.hongkiat.com/blog/strange-christmas-customs/)

Cristina Zaharia – Rador