Alegerile regionale din Franţa

Rezultatul alegerilor regionale din Franţa este doar în aparenţă simplu. Lucrurile sunt complicate în principal, pentru că întreaga atenţie s-a concentrat asupra Frontului Naţional.

Corespondenţă din Paris – Reporter: Tudor Ţepeneag – Alegerile regionale din Franţa au avut un rezultat în aparenţă banal, dar numai în aparenţă. Din cele 13 regiuni din metropolă, 7 au fost câştigate de forţele de dreapta. 5 de forţele de stânga, iar într-o regiune – Corsica – s-a impus o listă aşa-zis naţionalistă, care militează pentru un grad ridicat de autonomie. În realitate însă, lucrurile sunt mult mai complicate şi aproape toată atenţia s-a focalizat pe Frontul Naţional, formaţiune de extrmă dreaptă condusă de Marine Le Pen. Frontul Naţional nu a reuşit să se impună în nicio regiune din Franţa, deşi după primul tur de scrutin se afla pe primul loc în 6 regiuni. Numărul de voturi obţinute fiind în creştere puternică faţă de ultimele alegeri. Cum se explică o astfel de evoluţie? Frontul Naţional nu este considerat o formaţiune politică oarecare, Marine Le Pen încearcă de câţiva ani încoace să-şi transforme partidul într-unul respectabil, capabil să câştige alegeri şi să guverneze pe plan local sau chiar naţional. Mulţi dintre francezi îşi amintesc însă foarte bine derivele rasiste, ba chiar negaţioniste ale liderului istoric, fondatorul Frontului Naţional, este vorba de Jean-Marie Le Pen, nimeni altul decât tatăl celei care conduce astăzi partidul, Marine Le Pen. Amintirea este puternică şi a marcat spiritele, chiar dacă Marine Le Pen a mers până la a-şi exclude tatăl din partid, pentru a-i da acestuia o nouă înfăţisare, mai prezentabilă.

Pe de altă parte, politica naţionalistă şi antieuropeană, propusă de Frontul Naţional, inclusiv pe plan economic, îi determină pe mulţi dintre francezi să privească această formaţiune cu suspiciune. După primul tur de scrutin, forţele politice de stânga şi în primul rând Partidul Socialist au încercat să constituie un Front Republican, care să se opună Frontului Naţional. Socialiştii au mers până la a-şi retrage listele în două regiuni, acolo unde nu mai aveau şanse să câştige, pentru a bara astfel calea Frontului Naţional, deşi asta înseamnă că îşi asumă faptul că nu vor mai fi reprezentanţi deloc în Consiliul Regional pe toată durata viitorului mandat. Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez şi lider al forţelor de dreapta, a menţinut însă listele acestora, refuzând astfel crearea Frontului Republican. În felul acesta, el îşi asuma foarte clar riscul de a favoriza o victorie a Frontului Naţional. Alegătorii de stânga au respectat însă consemnul de vot, permiţând forţelor de dreapta să câştige, de exemplu în regiunea din nord, unde candida Marine Le Pen, şi în cea din sud, pe Coasta de Azur, unde candida o altă vedetă a Frontului, şi ea din familia Le Pen, tânăra Marion Maréchal-Le Pen. Frontul Naţional nu a obţinut aşadar până la urmă nicio regiune, dar numărul voturilor primite este în creştere. Mulţi observatori o văd pe Marine Le Pen la turul al II-lea al alegerii prezidenţiale din 2017 şi o astfel de situaţie este probabil unică în Uniunea Europeană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie