Mâncare de ciuperci à la Jamie Oliver cu cartofi picanți la cuptor

Am încercat să reconstitui din memorie o rețetă de ciuperci preparată de Jamie Oliver și văzută la televizor cu niște ani în urmă – probabil că nu seamănă foarte bine cu rețeta originală, dar am reținut o parte din ingrediente (ciupercile, ceapa verde și crutoanele și… parcă mai urma ceva… am hotărât să fie nuci!) M-am gândit că s-ar potrivi cu niște cartofi picanți și crocanți la cuptor alături.

DSCI2720Bunătatea asta se prepară cu următoarele:

500 grame de cartofi

500 grame de ciuperci champignon (vreo 12-13 ciuperci măricele)

2 legături de ceapă verde

100 grame nuci măcinate

50 grame cașcaval ras

75 grame de crutoane de pâine

Cartofii se curăță, se taie în sferturi și se tăvălesc bine într-un amestec de condimente -sare, rozmarin din belșug, puțin cimbru, puțin oregano, puțin busuioc și mult chili, că de asta se numesc ei „cartofi picanți”. Apoi se toarnă ulei de măsline deasupra. Se așează în tavă și se dau la cuptor. După jumătate de oră, când crusta a devenit suficient de crocantă, se acoperă cu o folie de aluminiu, ca să se coacă mai repede. Timpul de coacere variază de la cuptor la cuptor, dar în general cam o oră trebuie să stea-îi verificăm din când în când și îi mai întoarcem, ca să se rumenească uniform.

Cât timp stau cartofiorii în cuptor, se curăță ciupercile și se taie felii, iar piciorușele nu se aruncă, se taie și ele mărunt-mărunt. Se taie mărunt și ceapa verde. Ceapa cu ciupercile se călesc în ulei de măsline, împreună cu o altă combinație de condimente-sare, cimbru și boia dulce. Se lasă tot amestecul puțin la foc mic, acoperind vasul-nu foarte mult, cât să se înmoaie puțin ciupercile și să se amestece aromele. Se adaugă nucile măcinate nu foarte fin și crutoanele. Se mai ține puțin la foc, amestecând cu o lingură de lemn. După ce am stins focul, se rade cașcaval deasupra – aproximativ 50 de grame.

Se servește caldă, cu garnitura de cartofi picanți și crocanți alături.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu