Proiectul bugetului de stat pentru 2016 intră, astăzi, în dezbaterea plenului Parlamentului

Proiectul bugetului de stat pentru 2016 intră astăzi în dezbaterea plenului Parlamentului, fără modificări majore faţă de varianta trimisă de Guvern. Comisiile de buget au acceptat, la capătul a două zile de dezbateri, puţine amendamente şi acestea fără un impact financiar semnificativ. Redactorul RRA, Oana Bâlă transmite că cele mai intense discuţii au fost pe bugetul Ministerului Transporturilor, unde mulţi parlamentari au încercat să susţină proiecte locale de infrastructură.
Reporter: Oana Bâlă – Majoritatea bugetelor ministerelor au fost adoptate în unanimitate de către senatorii şi deputaţii din comisiile parlamentare de buget-finanţe, cu puţine amendamente acceptate. Bugetul Ministerului Educaţiei a fost adoptat cu un amendament, cel al senatorului PSD, Ecaterina Andronescu, care prevede introducerea unui nou ordonator de credite, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, şi a unei noi file de buget. Ministrul educaţiei, Adrian Curaj, a spus că bugetul ministerului este unul realist, care îi permite continuarea proiectelor.
Adrian Curaj: Pentru învăţământul superior avem o creştere de 22% finanţare de bază şi 20% o creştere a burselor pentru studenţi. Pentru cercetare-dezvoltare avem o creştere de 3% a bugetului. Pornim anul acesta Planul naţional de cercetare, dezvoltare, inovare pentru specializare inteligentă până în 2020. Este important că încheiem construcţia la laserul de mare putere şi pentru aplicaţii nucleare.
Reporter: Şi bugetul Ministerului Sănătăţii va creşte cu 16% anul viitor, iar ministrul de resort, Patriciu Achimaş-Cadariu a precizat că se ia în calcul posibilitatea construirii unui nou spital de arşi în Bucureşti. Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au dezbătut intens bugetul Ministerului Transporturilor, care a fost în final aprobat. Au fost aduse în discuţie probleme diverse, de la reabilitarea de căi ferate la centuri ocolitoare pentru oraşe, aeroporturi, poduri peste Dunăre sau modernizarea Gării de Nord. Bugetul de stat pe 2016 şi cel al asigurărilor sociale intră astăzi în dezbaterea plenului Parlamentului, votul final fiind programat pentru miercuri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 decembrie)