Şase state bogate din zona Golfului vor introduce pentru prima dată TVA-ul

Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Oman, Qatar şi Emiratele Arabe Unite – state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf – au anunţat un acord de introducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), decizie motivată de campaniile militare costisitoare şi de scăderea drastică a preţului mondial al petrolului, relatează The Independent.

Arabia Saudită a retras recent mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investiţii, în încercarea de a reduce deficitul bugetar, potrivit The Times. În ciuda acestui fapt, regatul saudit a continuat să finanţeze trupele antiguvernamentale din Siria şi o costisitoare campanie militară împotriva rebelilor din Yemen.

Preţul barilului de petrol a scăzut în această săptămână cu 40 de dolari, la cel mai mic nivel de la criza financiară globală.

Introducerea TVA-ului este considerată o sursă alternativă de venit pentru cele şase state din Golf, care doresc să-şi menţină economiile şi populaţia departe de dependenţa de gaze naturale şi petrol.
Consiliul a anunţat că Taxa pe Valoarea Adăugată va fi introdusă în decursul următorilor trei ani. De la aplicarea TVA vor fi excluse serviciile medicale, sociale, educative şi 94 de produse alimentare. Pentru a combate concurenţa neloială şi contrabanda, cele şase ţări vor introduce taxa concomitent.

Sursa: The Independent
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă