THE JERUSALEM POST: Fostul şef de cabinet al lui Yitzhak Rabin, printre israelienii acuzaţi de corupţie în România

Se presupune că, împreună cu omul de afaceri român Remus Truică, Shimon Sheves, ar fi pus la cale transferul unor terenuri proprietate de stat în mâinile altui cetăţean român

 

Procurorii români i-au acuzat pe miliardarul Benny Steinmetz şi pe alţi câţiva israelieni că ar fi încheiat tranzacţii imobiliare ilicite care au păgubit statul român cu aproape 150 milioane de dolari.

Potrivit unor surse judiciare din Bucureşti, Steinmetz, un magnat din sectorul minier, Shimon Sheves, fostul şef de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, şi consultantul politic Tal Zilberstein ar fi pus la cale împreună cu omul de afaceri român Remus Truică transferul ilicit al unor terenuri din proprietatea statului în proprietatea unui alt cetăţean român, după cum relata ziarul „România liberă” în ediţia sa de joi.

Purtătorii de cuvânt ai celor trei au negat implicarea acestora în afacerile ilegale ale lui Truică, un magnat al presei care, miercuri, a fost arestat şi trimis la închisoare de Curtea de Apel din Braşov şi care face obiectul unei anchete. Dar procurorii români afirmă că au înregistrat o convorbire telefonică între Steinmetz şi Truică, în care ei discută transferul unor terenuri reclamate de Paul-Philippe de Hohenzolern, un prinţ român. Acum câţiva ani, el a primit nişte terenuri în cadrul retrocedărilor făcute de stat în privinţa proprietăţilor confiscate pe vremea comunismului.

În transcrierea conversaţiei, publicată de cotidian, Steinmetz îl întreabă pe Truică dacă mai trebuie făcut ceva în vaderea asigurării transferului de terenuri către prinţ. Citând un fragment din cererea vizând emiterea unor mandate de arestare pe numele celor trei israelieni, acelaşi cotidian informează că Sheves, Zilberstein şi Steinmetz făceau parte dintr-un „grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici”.

THE JERUSALEM POST (Israel), 13 decembrie 2015

Traducerea: Alexandru Danga