2015. december 15

Hatvan kettőre emelkedett a Colectiv klubban történt tűz áldozatainak száma

Hatvan kettőre emelkedett a Colectiv klubban október 30-án történt tűz áldozatainak száma. Orvosi források szerint a fővárosi Égéssebészeti Kórházban kezelt egyik beteg vesztette ma életét. Az Egészségügyi Minisztérium összesítése szerint a Colectiv tűzvészben sebesültek közül 42 sérültet ápolnak belföldi és külföldi kórházakban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

A zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás

A képviselőház 164 szavazattal, 20 ellenében és 20 tartózkodás mellett megszavazta azt a törvénytervezetet, amely tiltja a dohányzást a zárt légterű helyeken: az akadémiai, egészségügyi és tanügyi intézményekben, illetve a játszótereken és a munkahelyen. A közforgalmú intézményekben a dohányzás az erre külön kijelölt helyiségekben engedélyezett. A törvény a Hivatalos Közlönyben való közlésének időpontjától számitva 45 napon belül lép hatályba. Másrészt a képviselők és a szenátorok folytatják a jövő évi költségvetés-tervezet megvitatását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Sürgösségi kormányrendelettel módositják a vadászati törvényt

Sürgösségi kormányrendelettel módositják az év végéig a vadászati törvényt, amely megszabja a legeltetőhelyeket és a nyáj melleti kutyák számát. A parlament által a múlt héten elfogadott jogszabály előirásai miatt kedden néhány ezer gazdálkodó, juhász és vadász tiltakozott több órán át a parlament előtt. A tiltakozók szerint a törvény 2-3 cikkelye korlátozza, elsősorban, a tulajdonhoz való jogot. A tiltakozók képviselőivel folytatott párbeszéd után a képviselőház mezőgazdasági bizottsága úgy döntött, hogy parlamenti képviselőkből, földművesekből, vadászokból és pásztorokból, valamint a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumok képviselőiből álló munkacsoportot hoz létre egy sürgösségi kormányrendelet kibocsátását szorgalmazó javaslat kidolgozásáért. Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök a szarvasmarhatenyésztők képviselőit tájékoztatta, hogy a vadászati törvény módositását már beterjesztették a parlamenthez és a legjobb megoldás a sürgösségi rendelettel való elfogadás lenne. ”Dacian Cioloş miniszterelnököt tájékoztatni óhajtom a tiltakozók követeléseiről, azzal a kéréssel, hogy e követeléseket sürgösségi kormányrendelet révén oldja meg”, mondotta a szenátus elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Tiltakozik a Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Polgári Fóruma

A Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Polgári Fóruma a Hargita megyei képviselő-testület RMDSZ-es és EMNP-s tagjai által hozott pénteki döntése ellen tiltakoztak, mely értelmében a székely zászlót szavazták meg Hargita megye hivatalos zászlójának. Az emlitett három megyében élő románok fóruma sajtóközleményében leszögezte, hogy a megyei tanács döntése szembeszegül az ország törvényeivel és etnikai szempontból diszkriminálja a Hargita megyei románokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

A honatyák jóváhagyták maguknak a külön nyugdijat

A parlament keddi ülésén 287 szavazattal, öt tartózkodás és egy ellenszavazat mellett elfogadták a parlamenti képviselők külön nyugdiját előirányzó törvénytervezetet, amelyet a képviselők és szenátorok már korábban megszavaztak, de Klaus Iohannis államfő megfontolás végett visszaküldte a parlementnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)