Cancelarul german, Angela Merkel a obţinut sprijinul propriului partid pentru politica sa în domeniul migraţiei

Cancelarul german, Angela Merkel a obţinut sprijinul propriului partid pentru politica sa în domeniul migraţiei la congresul încheiat astăzi la  Karlsruhe, unde a promis totuşi reducerea numărului de imigranţi primiţi pe teritoriul federal. Aliatul său, liderul creştin-social din Bavaria, Horst Seehofer a încercat să minimalizeze tensiunile din coaliţie, dar a insistat că Germania va trebui să stabilească o limită până la care poate primi imigranţi, idee pe care totuşi Angela Merkel o respinge. Cu toate acestea, presa germană scrie că după congresul partidului său, Angela Merkel îşi regăseşte entuziasmul într-un moment în care traversează cea mai gravă criză din cei 10 ani petrecuţi în fruntea Germaniei.

Reporter: Luminiţa Apostol – La capătul celor două zile, ale congresului Uniunii Creştin-Democrate, cancelarul Angela Merkel a câştigat susţinerea delegaţiilor partidului şi un răgaz până anul viitor, an al scadenţelor electorale cruciale în perspectiva alegerilor din 2017. Pentru moment însă cancelarul Angela Merkel este mulţumită şi Agenţia DPA o citează cu o declaraţie în care a spus că are vântul în pânze, aluzie la sprijinul acordat de partidul său pentru politica destul de controversată faţă de imigranţi.

Săptămânalul Der Spiegel spune că cel puţin pentru moment apusul erei Merkel nu mai este de actualitate, iar Agenţia DPA este de părere că cele zece minute de aplauze în picioare, după discursul de ieri al Angelei Merkel în care şi-a susţinut politica faţă de refugiaţi au pus capăt unor luni întregi de critici venite atât din partid cât şi din partea partenerilor de coaliţie. Deutsche Welle publică un comentariu în pagina sa de internet în care autorii spun că discursul de 72 de minute al Angelei Merkel în faţa participanţilor la congres a fost apreciat chiar şi de criticii săi din partid, unul dintre ei remarcând nu fără ironie că Angela Merkel a dovedit că poate fi şi o bună oratoare. Comentatorii au remarcat tonul emoţional folosit de Angela Merkel în discurs, absolut neobişnuit pentru ea.

Cancelarul Merkel a calificat anul 2015 drept un an incredibil, a evocat tradiţia înaintaşilor angajaţi în proiecte de mare anvergură ca şi răbdarea tradiţională a germanilor şi s-a întrebat dacă este bine ca Germania să capituleze în faţa problemelor puse de refugiaţi după numai câteva luni. Însă ea nu a renunţat la linia impusă deja în materie de refugiaţi şi a respins ideea stabilirii unor limite până la care Germania poate primi refugiaţi aşa cum vor aliaţii săi, Uniunea Creştin-Socială.

Angela Merkel a întins însă o mână criticilor şi a promis reducerea semnificativă a numărului de imigranţi ce vor fi primiţi de aici înainte în Germania. „Trebuie să reducem şi vom reduce semnificativ numărul imigranţilor pentru că este în interesul tuturor. Este în interesul Germaniei, având în vedere obligaţiile faţă de refugiaţi, de la cazare şi până la integrarea lor în societate şi pe piaţa muncii, este în interesul Europei ţinând cont de situaţia internă din Europa şi de rolul său în lume şi este şi în interesul refugiaţilor pentru că nici unul dintre ei nu şi-a părăsit, fără un motiv, casa” – a spus cancelarul Angela Merkel. Ea a apreciat că primirea refugiaţiilor şi a imigranţilor de către Germania şi Austria a fost un imperativ umanitar, iar Germania şi-a onorat angajamentele în acest sens. Criza imigraţiei, în urma căreia Germania a primit deja în acest an aproape un milion de oameni, a fost calificată de cancelarul german drept un test istoric pentru Europa.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie